srijeda, 9. oktobar 2019.

Šest novih New Voices grantova dodijeljeno aplikantima


Informacije o projektima koje realizuju dobitnici New Voices grantova, kao i medijske sadržaje koje oni kreiraju možete redovno pratiti na web stranici www.imep.ba.

Piše: IMEP tim

U ponedjeljak, 07.10. 2019. godine u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u okviru sedmog kruga New Voices grantova dodijeljena su novčana sredstva u ukupnom iznosu od 25,009.00 USD  i to za šest građana novinara. Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici Centra za promociju civilnog društva kao i građani novinari: Amar Redžepagić, Armin Bungur, Edin Šatara, Hazim Hadžić, Osman Zukić i Berina Džemailović.

 

AMAR REDŽEPAGIĆ

 

Amar Redžepagić implementirat će projekat „Demistifikacija video igara (gaminga)“ , izradom kvalitetnog medijskog sadržaja o pozitivnim stranama igranja video igara i njihovog utjecaja na mentalno zdravlje ljudi. Medijski sadržaji kreirani kroz ovaj projekat će naročito biti fokusirani na mlade, roditelje/nastavnike_ice, gamer developere i istraživače. Cilj je potaći istraživače da ujedine znanja zajedno sa gamer developerima i iskoriste ovaj svjetski trend u pozitivne svrhe.

 

ARMIN BUNGUR

 

„Armin B Show“ je projekat koji se odnosi na analizu političkog sistema u BiH i prepoznavanja krucijalnih anomalija kao što su korupcija, odlazak mladih, nacionalizam i slično, a ovaj projekat ideja je Armina Bungura. Autor ovog projekta je prepoznao da su dosadašnje analize anahrone i da nisu privlačne mladim ljudima.

 

EDIN ŠATARA

 

„Danas nam je četrdeset i kusur“ naziv je projekta Edina Šatare koji ima za cilj da predstavi živote i sudbinu ljudi rođenih u BiH, sedamdesetih godina prošlog vijeka, u formi kratkih priča koje bi se objavljivale na društvenim mrežama i na blogu. Zamisao, ideja vodilja je ne dozvoliti da zaborav zavlada te podsjetiti na vrijednost i veličanstvenost života svakog čovjeka.

 

Najpoznatiji ambasadori dobre volje u svijetu i na našim prostorima su glumci, a naročito komičari. Hazim Hadžić, poznatiji kao Omerovca i Minka, kroz svoj projekat „Moguća misija – Humor briše granice i razlike“ ima za cilj da na humorističan način kroz humoristične likove prenese pozitivan stav o multikulturalnosti i jednakosti i da se široj populaciji, naročito mladima, pruži prilika da izaberu put tolerancije i poštovanja kako bi uvidjeli ljepotu suživota u zajedništvu.

 

OSMAN ZUKIĆ

 

„Dokumentiraj obrazovanje – Serija novinskih reportaža o stanju obrazovanja u BiH“ je projekat zamišljen kao serija novinskih reportaža o stanju obrazovanja u BiH koje bi bile objavljene tokom školske 2019/20. godine u Dnevnim novinama Oslobođenje. Autor Osman Zukić planira plasirati sadržaje koji upućuju čitaoce na stvarno stanje i potrebe u školstvu, a pišući o specifičnosti svakog slučaja bila bi poslana poruka kako obrazovanje nije tek ono što je dostupno kroz vodeće medijske programe, već da obrazovni sistem u BiH krije desetine džepova o kojima javnost malo ili uopšte ne zna.

 

BERINA DŽEMAILOVIĆ

Berina Džemailović, kroz svoj projekat „Dokumentarni film: Povorka ponosa BiH“ planira dokumentovati i analizirati organizaciju prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini. Projekat uključuje video izvještaje/reportaže u kojima će se govoriti o izazovima i preprekama s kojima su se susretali/e organizatori/ce povorke ponosa te u kojem će se moći sagledati različiti pristupi koji su implementirani kako bi Povorka bila uspješno organizirana.

Informacije o projektima koje realizuju dobitnici New Voices grantova, kao i medijske sadržaje koje oni kreiraju možete redovno pratiti na web stranici www.imep.ba.

Javni poziv za dodjelu sredstava New Voices grantova je stalno otvoren i možete ga pronaći OVDJE.

Centar za promociju civilnog društva ima osnovni cilj da doprinosi jačanju civilnog društva u BiH i već godinama pruža podršku razvoju organizacija civilnog društva i njihovoj međusobnoj saradnji i umrežavanju, uspostavlja okvir za efikasne odnose sa vladinim i profitnim sektorom i radi na razvoju građanskog aktivizma.