četvrtak, 9. oktobar 2014.

Žene BiH poručuju: Nije dovoljno glasati, treba birati!


Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je upriličio svečanost u Domu mladih na Skenderiji, kojom je obilježen uspjeh prve tri godine najuspješnijeg mentorskog programa za žene u BiH i regionu (mentoRING). Osim mentorica i njihovih korisnica, svečanosti su prisustvovale članice grupe TAG za podršku ženama u politici, koje tokom ove predizborne kampanje podržavaju 40 političarki iz cijele BiH, iz 12 političkih partija.

Upućena je jasna poruka članica TAG grupe građanima i građankama kako je izlazak na izbore neophodan, ali da je podjednako bitan i princip smjenljivosti izabranih vršioca vlasti, kao i građanski aktivizam. Do sada su građani i građanke u BiH uglavnom glasali, ali sada treba birati.

Ove godine, svečano druženje je okupilo 200 žena koje su u proteklom periodu učestvovale ili doprinijele razvoju mentorskog programa. Iako je 2014. godina bila obilježena poplavama i teškom ekonomskom situacijom, izuzetnim angažmanom mentorica koje jedan dan, sedmicu ili duži vremenski period pomažu korisnicama u razvoju karijere i na privatnom planu, ove godine je u mentorskom ciklusu spojeno čak 280 parova. Kroz ovaj program je time do sada ukupno uključeno 1170 žena iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Zbog velikog interesa mladih žena za angažman u politici, CPCD je ove godine osnovao TAG grupu za podršku ženama u politici. Po prvi put u našoj zemlji je pokrenuta aktivnost koja je omogućila grupi od 38 žena, članicama TAG grupe da kroz specijalizirane treninge steknu znanja o političkom sistemu BiH, rodnoj ravnopravnosti i organizaciji političke kampanje.

”Nakon tri godine naš mentorski program za žene je još jači i veći, a u okviru njega je formirana grupa za podršku ženama u politici, što je novost na našim prostorima. Želimo skrenuti pažnju i na činjenicu da BiH ima veliki broj sposobnih, obrazovanih žena koje imaju mogućnosti dati značajniji doprinos u razvoju demokratije, ekonomije i u upravljanju državom. Mi sa ovim aktivnostima nastavljamo i u narednim godinama, sa posebnim akcentom na razvoj ženskog poduzetništva, i pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe.”- naglasila je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva.

Ove aktivnosti promoviranja mentorstva i ženske solidarnosti CPCD organizuje uz podršku Američke ambasade u BiH, kao i brojnih kompanija poput Elektroprivrede HZ HB, Orbico, Bagno i drugih.