srijeda, 13. februar 2019.

13. februar 2019. | Svjetski dan radija posvećen dijalogu, toleranciji i miru


Danas obilježavamo Svjetski dan radija.

 “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta” poruka je kojom se 13. Februara 1946. godine obilježio početak emitovanja UN-ova radija.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medija o samom značaju radija, promicanje slobode izražavanja, pristupa informacijama i poboljšanje međunarodne saradnje.

Svake godine Svjetski dan radija je vezan uz određenu  temu, a ove godine je to „Dijalog, tolerancija i mir“.  Danas nema velikog grada u svijetu u kome se ne mogu pronaći ljudi različitih vjera, nacija i kultura. Zbog toga budimo tolerantni, naučimo da živimo sa razlikama i steknimo širu i dublju osnovu za vlastiti rast i razvoj. Slavimo jedinstvenu, dalekosežnu moć radija kako bismo proširili naše horizonte i izgradili skladnija društva.

Radio stanice imaju veliki značaj za građane u lokalnoj zajednici, a u nekim bh. gradovima jedini su mediji koji informiše građanstvo. U BiH danas djeluje više od 140 radio stanica i za mnoge je upitan opstanak.

Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) prepoznaje njihov značaj, te je do sada podržao šest Radio stanica kako bi osnažio medijsku scenu u BiH. Super žena – preko radio antena, Ženska strana života, Jačanje uloge žena Unsko-sanskog kantona, Formiranje mreže kolumnistica su samo neki od radio projekata koje je podržao IMEP.

Medijske sadržaje projekata možete pronaći na našoj stranici www.imep.ba, a ukoliko su vam potrebne ideje za obilježavanje ovog dana, posjetite službenu stranicu Svjetskog dana radija 2019.