25. juni 2018

2. akciona konferencija „STANJE CIVILNOG DRUŠTVA: Održivost i stabilnost“ - 05.07.2018.

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na 2. akcionu konferenciju koja će se održati u četvrtak, 05.07.2018. godine u prostorijama „My Face“, (Vilsonovo šetalište bb, Sarajevo) sa početkom u 10:00 časova.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) organizuje konferenciju u namjeri da se prezentira aktuelno stanje u procesu izgradnje povoljnijeg okruženja za razvoj civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Konferencija se oslanja na aktivnosti, rezultate i istraživanja kroz program koji CPCD trenutno implementira.

Iako su u BiH uložena značajna sredstva međunarodnih donatora s ciljem izgradnje institucionalnog okvira za saradnju vlasti i organizacija civilnog društva (OCD), domaće institucije ne ulažu dodatne napore da se ova saradnja postavi na efektivan nivo kako bi svake godine planirana sredstva rezultirala aktivnim pomakom i razvojem bosanskohercegovačkog društva. Evidentno je da značajan broj organizacija svakodnevno prestaje sa radom zbog nedostatka finansijske podrške, a neprihvatljivo veliki broj aktivista javno svjedoči o netransparentnoj dodjeli sredstava iz javnih budžeta. Kao građani ističemo, da i u ovom segmentu društva od lokalnog do državnog nivoa, postoji odsustvo odgovornosti, neosjetljivost i ignorancija za adekvatnu i posvećenu brigu za zajednicu.

2. akciona konferencija će adresirati izazove u finansiranju OCD, nerazvijen zakonodavni okvir za obezbjeđenje održivosti prihodima od vlastite aktivnosti, izostanak institucionalne podrške ovakvim rješenjima kojima se pomaže teško zapošljivim kategorijama, te značajnim finansijskim efektima koji na ovaj način utiču na razvoj ekonomije BiH.

CPCD očekuje da će konferencija podstaći učesnike da svoj fokus usmjere na uzroke ovakvog stanja, ali kreirati i konkretne prijedloge i zahtjeve prema vlastima koje su nadležne da unaprijede institucionalni okvir i okruženje za razvoj civilnog društva. Akciona konferencija je koncipirana kao dijaloška TV emisija koja će se tokom dva panela snimati, a nakon konferencije putem video snimaka biti prezentirana i u javnosti. Očekujemo da će se ovakvim inovativnim pristupom postići mnogo značajniji efekat od održavanja bezbrojnih skupova OCD koji su svojim zaključcima i preporukama ostali u okvirima spoznaja i poticaja samo za učesnike koji su bili prisutni na pomenutim skupovima.

Na sljedećem LINKU možete pronaći preliminarni dnevni red te Vas ljubazno molimo da svoje prisustvo potvrdite putem linka prijavni obrazac ili potvrdom putem emaila konferencija@cpcd.ba ili putem telefona 033 644 810.