20. februar 2019

20. februar 2019. | Svjetski dan socijalne pravde

Jednakost u mogućnostima je suština socijalne pravde.

Tony Honore

Svjetski dan socijalne pravde se obilježava svakog 20. februara, počevši od 2007. godine. Svrha obilježavanja je osiguranje jednakih prava i mogućnosti unutar nacija i među narodima.

Pojam socijalne pravde možemo definisati kao pitanje siromaštva, nezaposlenosti i nepravednog isključivanja koje nužno vodi do određenog stepena socijalne štete narušavajući princip blagostanja na koje se temelji postojanje svake pravne države. Jednake mogućnosti za sve - osnov svakog zdravog društva!

U širem smislu, socijalna pravda je izgradnja pravičnog i pravednog društva u kojem svi članovi mogu ravnopravno učestvovati u raspodjeli životnih dobara, odnosno razvoju ljudske zajednice.

Stoga na današnji dan, kao i svaki drugi dan, važno je skrenuti pažnju na društvene nepravde koje imaju razarajući efekat na narode širom svijeta i razmisliti o tome šta svako od nas može učiniti da se uklone socijalni, politički i ekonomski mehanizmi koji sistematski negiraju jednaka prava i mogućnosti za manjine i narode širom svijeta.

Socijalna pravda je osnovna pretpostavka mira općenito, ali i ličnog razvoja svakog pojedinca - dakle, tiče se svakog od nas, kao pojedinca/ke!