petak, 15. februar 2019.

Alternativne činjenice i post-istina u BiH | Ko stvarno kreira agendu medija

Autorice: prof.dr. Lejla Turčilo i doc.dr. Belma Buljubašić

ALTERNATIVNE ČINJENICE I POST-ISTINA U BIH: KO (STVARNO) KREIRA AGENDU MEDIJA?

Krajem 2018. godine predstavljeni su rezultati istraživanja, kao i publikacija Alternativne činjenice i post-istina u BiH: ko stvarno kreira agendu medija autorica prof.dr. Lejle Turčilo i doc.dr. Belme Buljubašić.

Publikacija pokušava odgovoriti na pitanje: ko zaista kreira agendu medija u Bosni i Hercegovini, odnosno na koji način se selektiraju teme o kojima će se izvještavati, ko odlučuje o pristupu tim temama, te kako se kreiraju i „uokviruju“ informacije o njima koje se građanima predstavljaju kao vijesti i izvještaji o događanjima  u BiH? Da li se „vjesnovrijednost“ određuje u redakcijama na osnovu javnog interesa ili nameće od političkih i ekonomskih moćnika, posebno u predizbornom periodu? Da li se činjenice predstavljaju iz različitih uglova ili je dominantan ugao onaj koji predstavljaju izabrani zvaničnici? Da li se informacije kontekstualiziraju prema javnom interesu ili se kontekst kreira prema „politici kuće“, koju definiraju vlasnici medija i s njima uvezane elite?

Publikacija je rezultat šestomjesečog istraživačkog projekta, koji je obuhvatio intervjue s novinarima, urednicima, nosiocima javnih funkcija, predstavnicima političkih stranaka, predstavnicima PR agencija, predstavnicima NVO i analitičarima.

Cjelokupnu publikaciju možete pogledati OVDJE