srijeda, 9. decembar 2015.

Britanski ambasador kodirao sa učenicima Osnovne škole „Aleksa Šantić"


Britanski ambasador kodirao sa učenicima Osnovne škole „Aleksa Šantić"

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Edward Ferguson, i učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva održali su danas „Sat kodiranja“ u prostorijama Britanske ambasade u Sarajevu.

Učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“, njihova nastavnica informatike Alzira Maljić, direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda i ambasador Ferguson su u prijatnoj atmosferi kodirali na specijalno dizajniranom tutorijalu, nakon čega su im i svečano uručeni certifikati o uspješnom učešću u Satu kodiranja.

Najveći informatičko-edukativni događaj u istoriji učenja pod nazivom „Sat kodiranja 2015" održava se već drugi put u Bosni i Hercegovini, u okviru svjetske akcije istog naziva, u periodu od 7. do 13. decembra. Ovu globalnu akciju pokrenula je prije nekoliko godina američka neprofitna organizacija Code.org u cilju sticanja prvih programerskih iskustava i deministifikacije programerskog poziva.

Organizator ovog događaja u Bosni i Hercegovini i zvanični partner Code.org je Centar za promociju civilnog društva (CPCD). U sklopu ove akcije, CPCD provodi niz edukativnih i promotivnih aktivnosti kako bi što veći broj mladih iz Bosne i Hercegovine uključio u ovu globalnu akciju i podigao informatičku pismenost u zemlji, te podstakao mlade ka informatičkom obrazovanju i pozivu u IT struci – pozivu 21. vijeka. Bosna i Hercegovina je prošle godine bila jedna od 10 zemalja na svijetu sa najvećim brojem učesnika akcije kodiranja u odnosu na ukupan broj stanovnika, dok je ove godine njihov broj znatno veći.

Direktorica CPCD-a, Aida Daguda, je naglasila da je do sada više od 100 miliona učenika iz preko 180 zemalja učestvovalo u ovom pokretu, u kojem učesnici, uz pomoć jednostavnog programa i besplatnih uputstava dostupnih na preko 40 jezika, uče jednostavnije i složenije programerske operacije. U 2015. godini registrovano je skoro 200.000 događaja širom svijeta. Posebno je naglasila rezultate ostvarene u Bosni i Hercegovini ove godine, obzirom da se u 2015. godini prijavilo 314 institucija i organizacija koje će za vrijeme Sedmice kodiranja učestvovati u ovoj inovativnoj edukaciji. „Poredimo li broj prijavljenih u ovoj godini, sa brojem od 139 u 2014. godini, vidjet ćemo koliko zapravo raste interes i potreba za ovim inovativnim vidom edukacije,“ istakla je Daguda.

Ambasador Ferguson nije krio zadovoljstvo što je imao priliku družiti se sa mladima i okušati se u kodiranju. „Bilo je sjajno vidjeti koliko su ovi mladi ljudi sa radošću prihvatili izazov kodiranja i prvi put iskusili ovakav IT izazov. Nadam se da će izrasti u poduzetnike koji će Bosnu i Hercegovinu povesti u svjetliju i prosperitetniju budućnost,“ rekao je ambasador Ferguson.

Nastavnica Alzira Maljić se zahvalila ambasadoru Fergusonu na srdačnom gostoprimstvu, a CPCD-u na održanoj akciji i na velikom trudu koji ulaže već drugu godinu zaredom.