28. april 2017

CPCD obilježio Međunarodni dan djevojaka u IKT-u

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) treću godinu zaredom obilježio je Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama, čime se BiH pridružila grupi od 135 zemalja u svijetu koje obilježavaju ovaj dan. Međunarodni dan djevojaka u IKT-u  se ove godine širom svijeta obilježio 27. aprila 2017. godine. U sklopu ove inicijative SMART Resursni centar organizovao je cjelodnevni edukativni program za preko 100 učenica osnovnih i srednjih škola. Brojne ekspertice IKT industrije održale su inovativne radionice na kojima su sa mladim IT ljubiteljicama radile na aktualnim temama iz oblasti, a poseban događaj predstavljao je i tzv. „Razgovor sa ICT eksperticama“ na kojem su djevojke imale priliku da čuju koje prednosti nudi odabir karijere u tehnološkim naukama i na kojem su imale priliku čuti radna iskustva žena iz oblasti, te brojne korisne savjete.

Svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu obilježava se „Međunarodni dan djevojaka u IKT-u“, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru. Obilježavanje „Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) i provodi se od 2010. godine širom svijeta.

Majda Tolić menadžerica SMART Resursnog centra je istakla:  „U cilju podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono-komunikacionih tehnologija i promicanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru, CPCD kroz svoj SMART RC, zajedno sa partnerima Microsoft, Academy 387, Authority Partners, Nest71, HUB 387, Mistral i SPARK na navedeni dan organizovao je niz edukativno-informativnih događaja sa već etabliranim ženama iz ICT domene. Pored toga, planirana je specijalna IT edukacija samo za djevojke koja će se realizovati u maju.“

Prema EU procjenama veće zapošljavanje žena u IKT-u rezultiralo bi značajnim povećanjem godišnjeg EU BDP-a za 9 milijardi eura, pri čemu u EU trenutno radi samo 30% žena u ovoj oblasti. Pored toga, poznate su i procjene da će u Evropi do 2020. godine u IKT industriji biti oko 825.000 neupražnjenih radnih mjesta. Iako se u posljednjim godinama osjeti značajan rast ženske populacije u formalnom obrazovanju u tehnološkim naukama, neophodno je uložiti dodatne napore pri popularizaciji IKT sektora među djevojčicama i djevojkama, naročito u manjim zemljama i ruralnim sredinama gdje i dalje vladaju stereotipi da je zaposlenje u IKT sektoru „muški posao“.

„Pokazatelj da smo na dobrom putu je činjenica da se već u nekoliko sati popunio najveći broj naših edukacija koje organizujemo u sklopu ove inicijative. Interes za našim edukacijama raste iz godine u godinu, a ponosni smo na činjenicu da ima i veliki broj učenica koje redovno od 2015. godine dolaze na naše IT edukacije za djevojke“ istakla je Tolić.

Učenice 7c osnovne škole „Osman Nakaš“ su istakle: „Odavde idemo sa jako lijepim utiscima, jako smo inspirisane. Poslije ovih edukacija imamo želju da se dalje obrazujemo u sferi ICT-a pa čak i da posao tražimo. Jako je lijepo da se organizuju ovakve radionice.“