utorak, 16. april 2019.

EDUKACIJA ZA DJEVOJKE: Informaciono – komunikacione tehnologije u službi prevencije nasilja, 25.4.2019. u CPCD-u

Edukacije će se održati 25. aprila u CPCD-u, u ulici Gradačačka bb Sarajevo, sa početkom u 09:30. Besplatna edukacija je namjenjena djevojkama srednjoškolskog uzrasta, a za učešće je potrebno ispuniti prijavu.

Djevojke u informaciono-komunikacionim tehnologijama (DIKT) predstavlja jedinstven program CPCD-a namijenjen djevojčicama i djevojkama s ciljem afirmacije i promocije svih zanimanja u ovoj oblasti koja su dostupna na tržištu rada u BiH i svijetu.

CPCD već pet godina zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama, svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu. Ova svjetska inicijativa je do sada uključila preko 357.000 djevojaka u 171 zemlji svijeta, a CPCD je u  Bosni i Hercegovini, uključio preko 20 000 djevojaka u edukaciju o informaciono – komunikacionim tehnologijama.

Cilj ovog programa je da mladim djevojkama pruži priliku da saznaju što više o prednostima i različitim poslovima koje nudi IT sektor. Ovogodišnja edukacija koju CPCD priprema za djevojke je posvećena prevenciji nasilja te je cilj ohrabriti djevojke da već danas počnu koristiti informaciono – komunikacione tehnologije u svrhu prevencije nasilja i time doprinesu stvaranju zdravijeg online okruženja za sve mlade ljude kroz kreiranje video materijala.

Kao i prethodnih godina, CPCD organizuje cjelodnevni program edukacije ali i zabave za djevojke.

Edukacije će se održati 25. aprila u CPCD-u, u ulici Gradačačka bb Sarajevo, sa početkom u 09:30. Besplatna edukacija je namjenjena djevojkama srednjoškolskog uzrasta, a za učešće je potrebno ispuniti prijavu na linku: http://bit.ly/DIKT2019 do 23. aprila. Prednost će imati djevojke koje se prve prijave. Poželjno je da na edukaciju ponesete svoj laptop kako bi se educirale na  opremi koja vam je svakodnevno dostupna.

Na facebook stranici DIKT – Inspired by Girls in ICT – Bosnia and Herzegovina https://www.facebook.com/DIKTBiH/ će  biti više informacija o događaju.

Agenda događaja.

Centar za promociju civilnog društva poziva sve škole koje obilježavaju ovaj značaj dan nam pošalju svoje fotografije i kratke informacije o događaju na mail smart.rc@cpcd.ba kako bi i šira javnost bila upoznata sa naporima koje škole svakodnevno ulažu u dodatno obrazovanje učenica.

Radionicu za djevojke podržao Microsoft BiH.