utorak, 1. decembar 2020.

Historijski dan za nevladin sektor u BiH

Uspostavljeno Savjetodavno tijelo Vijeća ministara za suradnju s nevladinim sektorom

Danas je u Sarajevu održana Konstituirajuća sjednica Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim organizacijama, čime je 1.12.2020. postao vrlo važan datum u razvoju institucionalne saradnje između vlasti i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za suradnju s nevladinim organizacijama ima sedam članova i članica izabranih putem javnog poziva Ministarstva pravde BiH, koji imaju dugogodišnje iskustvo u kreiranju, praćenju i provedbi javnih politika od značaja za stvaranje poticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za nevladine organizacije u BiH:

Emsad Dizdarević,

Nada Golubović,

Muamer Hodžić,

Lahira Sejfija,

Aida Daguda,

Ilija Trninić

Tomislav Majić.

Na Konstituirajućoj sjednici je usvojen Poslovnik o radu Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju s nevladinim organizacijama, a Aida Daguda je izabrana za predsjedavajuću ovog tijela. Zamjenik predsjedavajuće je Ilija Trninić.

Savjetodavno tijelo je zaduženo za unaprjeđenje saradnje između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija, s ciljem stvaranja poticajnog pravnog, institucionalnog i finansijskog okruženja za djelovanje nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Sporazumom o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.