26. mart 2018

IMEP radionica u Sarajevu: Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete

23.-25.03.2018. USAID-ov “Program osnaživanja nezavnisnih medija” (Independent Media Empowerment Program – IMEP), koji implementiraju Centar za promociju civilnog društva i OTVORENA MREŽA, nastavlja davati doprinos jačanju nezavisnosti medija i slobodi izražavanja u BiH. Proteklog vikenda je održana edukacija na temu “Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete” koja ima za cilj potaći dijalog o slobodi izražavanja, standardima novinarskog izvještavanja i prevenciji klevete. Ovaj događaj promovira značaj medijskih sloboda i sloboda izražavanja, te jača kapacitete urednika medijskih kuća, novinara advokata i pravosudnih organa.

Kroz interaktivnu prezentaciju i dijalog, g. Mehmed Halilović je upoznao polaznike o Zakonu o zaštiti od klevete u BiH, principima i sudskoj praksi, te novinarskim zabludama i zamkama u ovoj oblasti. Polaznici su imali priliku čuti i inspirativno predavanje sudije Okružnog suda u Banja Luci, g. Amira Kapetanovića o metodama trodijelnog testa koji pomaže sudskim organima u donošenju odluke. Govorilo se o razlikama vrijednosnog suda u odnosu na činjenice, razlozima kada se može ograničiti sloboda izražavanja te primjerima sudske prakse bilo sudova u BiH, bilo evropskih sudova i sudova u regionu. Interesantna debata je vođena o izražavanju na društvenim mrežama i digitalnim medijima kroz analizu historijski važnog Delfi slučaja.

“Imali smo priliku čuti iskustva vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti što će nam pomoći u našem daljem radu. Posebno su mi bila interesantni praktični primjeri iz praksi sudija lokalnih i evropskih sudova, te analiza slučajeva u vezi sa članom 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.” rekao je učesnik radionice Adis Čolaković, rukovodilac Pravnog odjeljenja u firmi RMK Promet d.d. Zenica i pravni savjetnik JP “RTV Zenica” d.o.o. Zenica.

U predavanju o slobodi izražavanja, međunarodnim standardima i članu 10. ECHR, prof. dr. Ljiljana Mijović je napomenula da je Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava živući mehanizam i da je čini ne samo slovo Konvencije nego i sistem standarda i principa razvijenog kroz praksu Suda. Izrazila je zadovoljstvo da se na ovoj obuci nalazi dosta novinara jer je rijetkost da se skupa nađe pravna struka i oni od “slova i riječi”.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.