petak, 6. mart 2020.

IT za novo doba, radionica za djevojke u Sarajevu

Povodom Osmog marta za djevojke organizujemo IT naprednu radionicu, ponedjeljak 9.3.2020.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i ove godine kroz program Djevojke u informaciono-komunikacionim tehnologijama (DIKT) organizira radionicu Girls in ICT/Djevojčice u IKT-u.

Radionica će se održati 9.3.2020. godine u prostorijama Treće gimnazije u Sarajevu, u dva termina kako bi što više djevojaka na što kvalitetniji način usteklo znanja i vještine u ovoj oblasti.

Omogućiti djevojkama naprednu, zanimljivu i interaktivnu edukaciju u naučnim oblastima koje su veoma perspektivne, traže kreativnost, inovativnost i posvećenost napretku predstavlja skromni doprinos CPCDa programima jačanja uloge žena u društvu.

Radionice će okupiti preko 90 učenica osnovnih i srednjih škola i obuhvatiti  teme iz polja informacionih tehnologija i kompjuterskih nauka, kao što su  Microsoft Azure Artificial Intelligence, HTML, CSS, JavaScript u sklopu Microsoftovog Visual Studio Codea, te programiranje sa MicroBitovima. Planirano je da na radionici sudjeluju djevojčice uzrasta od 13 do 16 godina, odnosno učenice 7., 8. i 9. razreda osnovnih škola, te 1. i 2. razreda srednjih škola s područja Kantona Sarajevo i Sarajevsko-romanijske regije. Cilj radionice Girls in ICT jeste potaknuti djevojčice koje pokazuju talenat i zainteresiranost za IT struku da biraju karijere u tom sektoru, te razbijanje stereotipa o djevojkama i ženama u nauci. Bitno je napomenuti da će, osim praktičnog rada u pomenutim granama IT-ja, učenice imati priliku družiti se sa i čuti govore žena porijeklom iz BiH koje su ostvarile značajne karijere u IT sektoru.

Na radionici će se obratiti Lejla Hadžiabdić, Senior Partner Development Manager Microsofta u Centralnoj i Istočnoj Europi, Anela Husković, Area Solution Architect u Microsoftu, Mirad Maglić, direktor Microsofta u BiH, Admir Tuzović, Chief Executive Officer App Impacta, te Adin Begić, Microsoft Innovative Educator Expert.

Sponzor radionice je Microsoft u Bosni i Hercegovini, uz partnere Logosoft d.o.o., App Impact, eduIT, te Treću gimnaziju u Sarajevu.