četvrtak, 9. januar 2020.

Javni poziv za obuku mladih

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), u svojstvu partnerske organizacije UNDP-a u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), raspisuje Javni poziv za obuku mladih.

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ su: podržavanje saradnje na zajedničkim prioritetima, osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno djelovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izvještavanja, te društvenog i političkog osnaživanje djevojaka i momaka.

U proteklom periodu organizirana su 4 omladinska dijaloga na kojima je sudjelovalo više od 200 mladih iz 47 gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta na kojima su identificirani prioriteti mladih, naučili kako koristiti crowdfunding tehnike za prikupljanje sredstava za lokalne projekte i inicijative, te dali konkretne prijedloge za rješavanje određenih prioriteta. Omladinski dijalog je alat koji pruža jedinstvenu priliku mladima da se uključe u diskusiju i odlučuju o sopstvenoj budućnosti kreirajući inovativne inicijative.

Bitni prioriteti koji su se izdvojili  su:

• Jačanje kapaciteta mladih

• Unaprijeđenje medijske i informacijske pismenosti i medijsko izvještavanje

• Unaprijeđenje dijaloga i djelovanja za opšte dobro

• Unaprijeđenje obrazovnog sistema u svrhu postizanja društvene kohezije

• Unaprijeđenje ravnopravnosti spolova

• Promovisanje kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja

CPCD će po Javnom pozivu odabrati polaznike i polaznice obuke koja ima četiri modula u sklopu kojih će se obrađivati sljedeće teme: liderstvo, komunikacijske vještine, zagovaranje, proces izrade javnih politika, civilno društvo, ravnopravnost spolova, crowdfunding i izrada projekta. Obuka je pogodna za mlade koji su već aktivni u okviru formalnih i neformalnih grupa, ali i za one koji nisu imali iskustva sa aktivizmom.

Troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala snosi CPCD. Prva dva modula će se održati u Sarajevu, a za ostale će učesnici i učesnice biti blagovremeno obavješteni.

Termini  održavanja obuka:

Modul 1 i 2– 27-29. januara 2020.g. Liderstvo i komunikacijske vještine; Rod vs spol, rodna odgovornost i rodna ravnopravnost

Modul 3 – 20-21. februara 2020.g. Zagovaranje, proces izrade javnih politika

Modul 4 – 9-10. marta 2020.g. Crowdfunding i izrada projektnog prijedloga.

Šta možeš očekivati od treninga?

Tokom obuke imat ćeš priliku usvojiti znanja i vještine koje će ti dati odgovore na sljedeća pitanja:

• Kako biti dobar lider/liderica

• Kako uspješno komunicirati

• Kako prezentirati svoje ideje pred publikom

• Kako zagovarati svoje ideje u politici i javnosti

• Kako se aktivno uključiti u izrade javnih politika

• Kako zagovarati ravnopravnost spolova u kontekstu ljudskih prava

• Kako iskoristiti Crowdfunding platforme za prikupljanje sredstava za inicijative

• Kako izraditi prijedlog inicijative

• Kako napisati projektni prijedlog

Kriteriji za prijavu

• Mladi starosne dobi 18-30 godina

• Mladi sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini

• Mladi koji imaju želju i volju da aktivno rade na rješavanju problema mladih i da se lično razvijaju

Prijava

Rok za prijavu: Poziv ostaje otvoren do srijede, 19. januara 2020. godine, do 23:59 sati. Broj mjesta je ograničen na 24.

Prijave dostaviti: - isključivo putem online obrasca (https://forms.gle/2y64oQc1KbcPyCeT8). Rezultati javnog poziva bit će objavljeni na web stranici CPCD, a svi prijavljeni dobit će informaciju putem e-maila najkasnije do 23. januara 2020.g.

Eventualna pitanja mogu se postaviti putem emaila na belma.gijo@cpcd.ba , ili putem telefona na +387 644 810.

Nepotpune i nepravovremeno pristigle prijave neće biti uzete u razmatranje.

Sve informacije o Centru za promociju civilnog društva mogu se naći na www.civilnodrustvo.ba .