srijeda, 27. februar 2019.

Kenan Kovačević, osoba sa Down sindromom na Drugoj lokalnoj dijaloškoj platformi govorio o problemima njegovih vršnjaka

U organizaciji Općine Centar Sarajevo i Centra za promociju civilnog društva (CPCD), 27.02.2019.godine u prostorijama Centra za zdravo starenje je održana Druga lokalna dijaloška platforma pod nazivom: Ohrabrivanje i jačanje kapaciteta mladih u općini Centar Sarajevo za lidersku ulogu u izgradnji kohezivne lokalne zajednice.

Skup je održan u okviru projekta Dijalog za budućnost (DFF projekat)  koji zajednički implementiraju UNDP,UNICEF i UNESCO pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Lokalna dijaloška platforma (LDP) je osmišljena kao oblik inovativnog i inkluzivnog konsultativnog mehanizma koji se promoviše i provodi  u okviru projekta Dijalog za budućnost. Organizatori, Općina Centar i CPCD, su u partnerstvu sa organizacijom Život sa Down sindromom napravili iskorak u odnosu na sve druge LDP koje se implementiraju u još 27 općina i opština u BiH, i kao panelistu Druge LDP imali izvrnu mladu osobu, Kenana Kovačevića. Kao devetnaestogodišnjak, Kenan je govorio o problemima mladih sa kojima se sureće i naveo je nekoliko želja za koje očekuje da budu uzete u razmatranje tokom diskusije učesnika i učesnica LDP Općine Centar.

Kenanove želje su:

• Lijepa budućnost,

• Pozivanje različitih mladih osoba na ovakve skupove kako bi imali priliku reći svoje mišljenje,

• Da se glas svake osobe, pa i njegov, čuju u lokalnoj zajednici,

• Da svi budu dio kulturnih i zabavnih događaja,

• Čist i zdrav zrak,

• I jako želi da svaka škola bude spremna za svakog učenika, bez obzira na njegove posebnosti i različitosti.

Sve želje su razmatrane u okviru unaprijed definisanih prioritetnih oblasti, a učesnici i učesnice Druge LDP, su identifikovali dvije problemske oblasti u kojima žele raditi u budućnosti:

1. Neusklađenost sistema obrazovanja sa potrebama tržišta te odsustvo praktične nastave; Nepoznavanje metoda i načina traženja posla; Nerazvijen preduzetnički duh kod mladih i nedostatak odgovarajućih znanja i vještina.

2. Otežan pristup javnim ustanovama i javnim prostorima za osobe sa invaliditetom zbog arhitektonskih i drugih barijera; Nepostojanje javnih površina za rekreaciju i sportske aktivnosti djece i omladine (parkovi,igrališta i sl.); Socijalna isključenost mladih iz najvažnijih tokova života u zajednici, posebno mladih sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

Kreirani su akcioni planovi koji doprinose rješenju pomenutih problema, a u nastavku implementacije projekta će rezultati LDP biti predstavljeni načelniku Općine Centar.