subota, 2. novembar 2019.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara – Borba ratnika perom

"Novinarstvo nikada ne može šutjeti: to je njegova najveća vrlina i najveća mana. Ono mora da govori i da govori odmah, dok su odjeci čuđenja, tvrdnje o trijumfu i znaci horora još uvijek u zraku." - Henry Grunwald

Inteligencija, hrabrost, nepristrasnost, obrazovanje i ambicija su neki od mnogih kompetencija koje novinar mora posjedovati prije nego što se upusti u ovu profesiju. No, koliko god kompetencija imali, pravi je izazov raditi kao novinar, a da se pritom ne dovede u pitanje sigurnost novinara. Napadi na novinare posljednje decenije sve su učestaliji.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjavanja zločina protiv novinara je utvrđen u novembru 2013. godine od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Od tada pa do danas, u svijetu se obilježava ovaj dan, čime se želi podići svijest o ovom problemu. Cilj obilježavanja ovog dana jeste spriječiti napade protiv novinara te početi sa kažnjavanjem počinitelja ovih napada.

Napadi na novinare javljaju se u mnogo oblika – prijetnje i uznemiravanje od državnih ili privatnih aktera, seksualno nasilje, fizički napadi i ubistva zbog neslaganja ili izvještavanja o političkim procesima.

Novinari u BiH svakodnevno su izloženi različitim napadima, a prema podacima Linije za pomoć novinarima, do kraja oktobra 2019. godine zabilježeno je čak 48 slučajeva kršenja novinarskih prava i medijskih sloboda. Nekažnjivost napada na novinare predstavlja jednu od najvećih prijetnji slobodi izražavanja širom svijeta.

Svaki put kada napad na novinare prođe nekažnjeno, potiče se nasilje prema novinarima.

Nekažnjavanje je zločin. Izvještavanje o stvarima od javnog interesa je osnovna obaveza novinara.

Upravo zato svako od nas ima obavezu javno govoriti o nasilju nad novinarima i ukazivati na nasilnike, jer kao društvo ne smijemo dozvoliti da istina umre s njima.