srijeda, 10. maj 2017.

Nagrađeni najuspješniji učenici i nastavnici u okviru Sata kodiranja


U prostorijama SMART Resursnog centra danas su najuspješnijim učenicima i nastavnicima, u okviru najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovni - Sata kodiranja, dodijeljene nagrade. U Satu kodiranja 2016. godine učestvovalo je preko 260 škola, organizacija i biznisa koje su u periodu od 5. do 11. decembra realizovali brojne sate kodiranja širom BiH. Preko 30.000 mladih iz cijele BiH učestvovalo je u ovom jedinstvenom događaju, a 44. najtalentovanijih učenika osnovnih i srednjih škola danas su nagrađeni brojnim nagradama. Dodatno su nagrađena i 3 nastavnika koja su uključila najveći broj učenika iz svoje škole u ovu edukativnu akciju. Prema zvaničnim statistikama je Bosna i Hercegovina u 2016. godini, tj. treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji - po broju organizovanih događaja i broju uključenih učenika!

Sat kodiranja ili Hour of Code pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potakli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju. Učenici kroz jednosatne tutorijale uče osnove kodiranja, a cilj je približiti djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje, te ih na taj način usmjeriti na IT sektor koji je najtraženiji na globalnom tržištu rada. Do sada je u ovom pokretu učestvovalo više od 100 miliona mladih iz 180 zemalja svijeta.

Usmjeravanje mladih ka informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) važan je zadatak našeg obrazovnog sistema i obaveza je svih aktera uključenih u stvaranje obrazovnih politika i nastavnih planova i programa, budući da već sada raspolažemo podacima da će u Evropi do 2020. godine u IKT industriji biti oko 825.000 neupražnjenih radnih mjesta. Neophodno je da uskladimo naš obrazovni sistem sa potrebama tržišta rada kako bismo mladima u Bosni i Hercegovini osigurali prosperitivnu i finansijki sigurnu budućnost, istakla je Majda Tolić-koordinatorica ovog projekta u CPCD-u.

Jedna od učenica, dobitnica u okviru nagradne igre za učenike navela je: „Tutorijale koje smo radili u školi bili su jako inspirativni, jer sam se zabavila i nešto novo naučila. Programiranje je zabavna stvar, a još sam dobila i nagradu. Mnoge tutorijala sam radila kući sama i jako se radujem narednoj godini i Satu kodiranja!“

Sat kodiranja u 2016. godini podržala su ministarstva nadležna za obrazovanja i zavodi, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, te mnogobrojne društveno odgovorne kompanije, ambasade i donatori kao što su: Švicarska ambasada, Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH, dm drogerie markt d.o.o, Ministry of programming d.o.o, Microsoft, R&S d.o.o, Podravka d.o.o, Klas d.o.o, Kraš d.o.o, EDUKO-centar za strane jezike, Academy 387, Mistral Technology, Purple Key, KLIKA, Nest, Authority Partners, Didakta d.o.o, EuroplakatBH d.o.o., Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Jami d.o.o. Sarajevo, Spanish market d.o.o.

 

Dodjela nagrada sat kodiranja 10.05.2017.