26. april 2018

Obilježen međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) četvrtu godinu sprovodi veliku edukativnu akciju sa ciljem uključivanja što većeg broja djevojaka osnovnih i srednjih škola u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT).

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu svake godine. Obilježavanje “Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u” (eng. International Girls in ICT Day) potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta. SMART Resursni centar je ovaj program omogućio i djevojkama u Bosni i Hercegovini.

Danas smo radili i družili se sa 27 djevojaka iz JU OŠ "Umihana Čuvidina" Sarajevo, OŠ „Saburina“, mješovite srednje škole "Bužim", Gimnazije "Mustafa Novalić" Gradačac, OŠ Stijena iz Cazina, Gimnazije Istočna Ilidža i 4 Gimnazije ilidža.

Radionicu su vodile Almedina Aganović i Amra Sadiković iz eMedia Patcha koje su sa djevojčicama razgovarale o sopstvenim iskustvima te značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono – komunikacionih tehnologija i promovisanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT.

Nakon interaktivne radionice u Centru za promociju civilnog društva djevojke su posjetile kompanije MistralTechnologies i HUB387 / ACADEMY387 / NEST71 gdje su im mlade programerke iz sopstvenih iskustava približile najbolje svjetske trendove i poslove budućnosti.

Fotografije sa radionica možete pogledati na facebook stranici https://www.facebook.com/DIKTBiH/