petak, 11. decembar 2015.

Obilježen peti dan Sedmice informatičke edukacije

„Sat kodiranja“ je globalni pokret koji učenicima širom svijeta želi predstaviti osnove programiranja i približiti im algoritamski način razmišljanja. Više od 100 miliona učenika u preko 180 zemalja širom svijeta do sada je učestvovalo u ovom pokretu.

Osnovnu školu „Osman Nakaš“ danas je posjetio slovački ambasdor u BiH Jan Pšenica, koji je sa učenicima učio kodirati uz tutorijal Frozen. Učenici su pripremili prigodan program dobrodošlice sa brojnim iznenađenjima, himnom i performansom u tradicionalnoj nošnji. Kodiranje je svim učenicima bilo jako zanimljivo i svi se raduju sljedećem susretu sa kodiranjem.

Danas su u prostorijama Resursnog centra CPCD-a učenici četvrtog i petog razreda osnovne škole „Osman Nakaš“, uz pratnju učiteljica Tatjane Ivanović i Amine Jabučar, i nastavnice informatike Nade Sokolović napravili svoje prve programerske korake. Učenik C. D. mislio je da je programiranje jako teško, ali se iznenadio kako je lako napraviti jedan kod. Nada se da će u budućnosti postati programer i da će on jednog dana praviti tutorijale za Code.org. Učenica A. A. izjavila je da je kodiranje vrlo zabavno i da jedva čeka da dođe kući i da nastavi sa učenjem kodiranja.

Sedmica informatičke edukacije se približava kraju. Imali smo priliku da se upoznamo i družimo sa djecom iz različitih škola iz Bosne i Hercegovine, i da učimo kodiranje zajedno. Nadamo se da smo ih uspjeli zainteresovati za programiranje i pokazati im da svako može biti kreator i inovator. Budući da smo svakodnevno u dodiru s tehnologijom, bitno je da je razumijemo i da budemo u koraku sa globalnim trendovima. Sat kodiranja uveo je mnoge učenike u svijet informatike i programiranja, te smo sigurni da će mnogi nastaviti da se obrazuju u tom pravcu. Direktorica CPCD-a, Aida Daguda, istakla je „da smo ukupno 180 djece i mladih ugostili ove sedmice u Resursnom centru CPCD-a, a čak 20.000 djece je učestvovalo u Satu kodiranja u preko 300 škola koje su ove godine učestvovali u najvećem edukativnom događaju u BiH. Zahvaljujemo svim nastavnicima i nastavnicama, školama, kompanijima, medijima i naravno našim volonterima - samo zajedno je moguće postići ovakav uspjeh i donijeti osmijehe na lica naše djece!“