srijeda, 22. april 2015.

Održana druga edukativna radionica - „Girls in ICT“

Dana 21. aprila uspješno je održana i druga edukativna radionica, u okviru edukativne sedmice „Girls in ICT“, pod nazivom „Kako razviti uspješnu karijeru uz Microsoft“. Radionicu je vodio Admir Tuzović iz kompanije Microsoft koji je sa učesnicama radionice podijelio svoja iskustva vezana za izbor karijere, kao i brojne savjete koji se tiču izgradnje karijere u Microsoftu, ali i ICT sektoru općenito. Radionica se odvijala u dva termina (od 09:30 do 12:20 i od 14:30 do 17:20), kako bi bila prilagođena učenicama koje su u različitim školskim smjenama. Radionica je u oba termina bila maksimalno popunjena učesnicama između 13 i 19 godina, koje su pokazale veliko interesovanje za ICT sektor, kao i savjete glede izgradnje karijere u tom sektoru. Otvoreno su iskazivale svoja mišljenja, postavljale pitanja i aktivno učestvovale u razgovoru između sebe i sa voditeljem radionice.

Pored toga, organizovana je i nagradna igra u sklopu radionica, gdje je 8 učesnica osvojilo simbolične nagrade u vidu oficijelnih majica „Girls in ICT“. Majice su osvajale učesnice koje su na najadekvatniji način objasnile temu koja je prezentovana i 2 učesnice koje su ponudile odgovore na pitanje „Zašto je meni bitan ICT?“. Učesnice su izjavile da su uživale na edukativnim aktivnostima organizovanim u Resursnom centru, te su nakon održanih radionica napravile i jedan grupni „selfie“ ispred našeg CPCD-a.

RC CPCD-a će do kraja sedmice svakodnevno organizovati niz različitih edukativnih sadržaja namijenjenih podizanju svijesti među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi karijera u ICT-U, kao i značaju uključivanja većeg broja žena u ICT sektor.

Danas ćemo u RC-u organizovati također dvije edukativne radionice sa bh. ekspertkinjama u ICT-u. Alma Skolpljak iz BH Telecom-a držat će edukativnu radionicu na temu „Mobilne mreže 2G, 2,5G, 3G i 4G (G-generacije), dok će Lejla Ferhatović iz kompanije Personal držati  radionicu na temu „Code Yourself! Uvod u razvoj web aplikacija“.