utorak, 17. januar 2017.

Održana prezentacija programa Europa za građane 2014-2020

Centar za promociju civilnog društva u saradnji sa Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine organizovao je 17.01.2017. godine prezentaciju programa Europa za građane. Prezentaciju je održao Goran Kučera, stručni savjetnik za razvoj civilnog društva u Ministarstvu pravde BiH.

Ovaj događaj je izazvao velik interes različitih OCD, vladinih institucija, istraživačke i akademske zajednice, kao i samih pojedinaca.

Cilj prezentacije bio je upoznati učesnike sa mogućnostima koje nudi ovaj program. Prezentacija je bila namijenjena svim zainteresovanima za sam program Evropa za građane.

Program Europa za građane je program Europske unije koji putem projekata podržava uključivanje građana u proces europskih integracija, jačanje europskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, razvijanje osjećaja pripadnosti Europskoj uniji, te jačanje međusobnog razumijevanja i tolerancije među građanima Europske unije.  Program je posebno usmjeren na razmjenu iskustava o pitanjima od interesa te upoznavanje s načinom života građana EU, podršku evropskim istraživačkim organizacijama koje se bave javnim politikama, podršku organizacijama civilnog društva, aktivnostima podrške očuvanju spomenika itd.

Na prezentaciji Programa Evropa za građane učestvovalo je 30 predstavnika  lokalnih vlasti, udruženja građana, fondacija i obrazovnih institucija.