petak, 8. maj 2015.

Održana prva radionica u sklopu projekta "Stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH"

Centar za promociju civilnog društva uključio se u projekat prevencije ovisnosti i unapređenja zdravlja u radu sa mladima – „Stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH (JUPPO) 2014-2016“, a koji realizuje Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE. Projekat JUPPO realizirat će se kroz sedam edukativnih modula vođenih od strane internacionalnih stručnjaka. 18 učesnika, iz vladinog i nevladinog sektora, usvojit će stručne i pedagoške kompetencije za praktični rad sa mladima na polju prevencije ovisnosti. Organizacije i institucije iz kojih dolaze učesnici  formirat će neformalnu mrežu kako bi postali profiliran partner donosiocima odluka koje se tiču poboljšanja uslova za odrastanje djece i mladih u društvu bez ovisničkog i nasilnog ponašanja.

Prvi edukativni modul za 18 učesnika Projekta održan je u aprilu na temu „Metode i modeli primarne prevencije ovisnosti u BiH“ a koji su vodili Veronika Graber i Wolfgang Zeyringer, treneri iz Graca (Austrija).

Po završetku svakog od sedam edukativnih modula, učesnici Projekta organizovat će periodično radionice za mlade iz područja prevencije ovisnosti. Prva u nizu edukativnih radionica sa mladima organizovana je 8. maja u prostorijama Resursnog centra. Učesnici – učenici O.Š. "Osman Nakaš" su kroz razne edukativo-zabavne sadržaje upoznali se sa temama kao što su: zdravlje, promocija i unapređenje zdravlja, spol i rod, ovisnosti. Koristeći razne metode u radu sa učenicima, treneri radionice su putem interaktivnih vježbi i kroz igru približili mladima opasnosti o ovisnostima. Ovo je prva u nizu radionica koje će se u narednom periodu održavati u Resursnom centru na temu prevencije ovisnosti i promocije zadravlja.