petak, 22. novembar 2019.

Održana svečana projekcija filmova „Fuga“ i „Pretvaranje“


U prostorijama JU Centra kulture i mladih Jelićeva sinoć je održana projekcija za dva filma „Fuga“ i „Pretvaranje“.

Filmska industrija ima snažnu općeprisutnost unutar jedne kulture, a film kao takav je postao moćno sredstvo za kulturu, obrazovanje i razvoj društva u kojem živimo. Projekcije imaju snažne uticaje na percepciju društvenih problema kod ljudi, jer vizualna stimulacija može proizvesti niz emocija, koje zatim stvaraju dosta širu sliku o određenom problemu.

Upravo su kreiranjem svoja dva filma, Zoran Ćatić nagrađivani redatelj, edukator i radijski voditelj, te Elameri Škrgić – Mikulić dugogodišnja urednica, novinarka raznih magazina i portala, ujedno dobitnici New Voices grantova, pokušali građanima ukazati na prisutne društvene probleme i situaciju u Bosni i Hercegovini.

Kratki igrani film „Fuga“ na specifičan način govori o svakodnevici u BiH nakon rata. Zoran Ćatić, u svom beskompromisnom video pripovjedačkom stilu, otvara temu kako domaćih tako i međunarodnih politika, koje utiču na život koji živi društvo u BiH posljednjih 25 godina.

Kroz film „Pretvaranje“, Elameri Škrgić-Mikulić progovorila je o transrodnim osobama i zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini koji ne poznaje trans-osobe i ne osigurava im bilo kakve olakšice u tom prijelaznom periodu. Hormonske terapije samostalno finansiraju kao i eventualne operacije za promjenu spola koje moraju raditi izvan države.

Filmove uskoro možete pogledati na našoj web stranici imep.ba.

IMEP je USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH  – jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.