četvrtak, 17. januar 2019.

Poziv za učešće | Druga lokalna dijaloška platforma Opštine Trnovo


Opština Trnovo i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), organizuju drugu lokalnu dijalošku platformu koja predstavlja nastavak aktivnosti započetih tokom prve dijaloške platforme održane 12. decembra 2018. godine.

Učesnici i učesnice su kroz vođenu diskusiju definisali opseg pojma socijalna kohezija koji je bio nit vodilja za identifikaciju ključnih pitanja koja dovode do neadekvatno iskorištenog vremena mladih koji prakticirajući ovakav stil života postaju otuđene, manje socijalne, jedinke društva. Apatično društvo koje njeguje negativne vrijednosti dovodi društvo u stanje propadanja, građane i građanke u opštu apatiju i zaustavljaju i/ili usporavaju ekonomski rast i razvoj. Učesnici i učesnice su identifikovali nekoliko ključnih oblasti kao što su: nepostojanje adekvatnih prilika za sticanje stručnih znanja, obrazovni kadar ne odgovara potrebama tržišta rada, građanstvo je u globalu pasivno zbog neinformisanosti, nedovoljne obrazovanosti, nepostojanja adekvatnih kulturnih događaja, aktivizma i organzacija civilnog društva koje bi to pokrenule, zatim neprihvatanje drugog i drugačijeg je pitanja od velikog značaja za lokalnu zajednicu a učesnici i učesnice su male mogućnosti, individualizam i nekorektnu konkurenciju identifikovali kao uzročnike.

Lokalna dijaloška platforma kao participativni konsultativni mehanizam za dijalog građana, građanki, organizacija civilnog društva, socijalnih, kulturnih, zabavnih i obrazovnih institucija je identifikovala ključne probleme koji će na drugoj dijaloškoj platformi biti predstavljeni, diskutovani u cilju određivanja zajedničkih prioriteta i kreiranja plana akcije.

Pozivamo vas na drugu lokalnu dijalošku platformu Opštine Trnovo, koja će se održati u srijedu 23.1.2019. sa početkom u 11:00 sati Sali Općine Trnovo. Kroz dijalog će nas voditi Dajana Cvjetković, predstavnica Centra za promociju civilnog društva koji u partnerstvu sa UNDP, UNICEF i UNESCO implementira projekat Dijalog za budućnost u 28 općina i opština u BiH

Molimo vas da razmislite o delegiranim prioritetima, po potrebi pripremite argumentaciju, delegirate dodatni prioritet/pitanje koje treba biti diskutovano i tretirano kroz zajednički rad te da ako niste u prilici da se odazovete pozivu svoje prijedloge pošaljete u pisanoj formi.

Kroz dijalog će nas voditi Dajana Cvjetković, predstavnica Centra za promociju civilnog društva koji u partnerstvu sa UNDP, UNICEF i UNESCO implementira projekat Dijalog za budućnost u 28 općina i opština u BiH.

Molimo da svoje učešće potvrdite  na e-mail adresu: dajana.cvjetkovic@cpcd.ba 

Osoba za kontakt Dajana Cvjetković, tel/fax 033 644 810.