petak, 21. april 2017.

Poziv za učešće na radionicama povodom međunarodnog dana djevojaka u IKT-u

Svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu obilježava se „Međunarodni dan djevojaka u IKT-u“, kako bi se djevojke potakle da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i da razmotre karijeru u IKT sektoru. Obilježavanje „Međunarodnog dana djevojaka i žena u IKT-u“ pokrenula je Međunarodna telekomunikacijska zajednica (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

Međunarodni dan djevojaka u IKT dio je inicijative „Tech Needs Girls“ koju su pokrenule zemlje članice ITU (International Telecommunications Union), koja uključuje školarine, mentorstvo, savjetovanje i organiziranje niza događaja širom svijeta usmjerenih na osnaživanje žena i podršku onima koje odluče svoju karijeru potražiti u IKT-u.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar (RC) treću godinu zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Međunarodni dan djevojaka u IKT-u ove godine se obilježava 27. aprila.

U cilju podizanje svijesti o značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono–komunikacionih tehnologija i promicanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT sektoru, CPCD kroz svoj SMART RC, zajedno sa partnerima Academy 387, Authority Partners, Nest71, HUB 387, Microsoft i SPARK na navedeni dan organizuje niz edukativno-informativnih događaja. Pored toga, planirana je specijalna IT edukacija samo za djevojke koja će se realizovati u maju.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane djevojke i djevojčice, IT ljubiteljice da se prijave za učešće na našim aktivnostima. Svoje mjesto na našim aktivnostima možete osigurati prijavom na sljedećem linku: http://bit.ly/GirlsInICT17

Broj mjesta je ograničen, te će prednost imati ranije pristigle prijave. Posebno ohrabrujemo nastavike da prijave cijele grupe učenica.

Raspored aktivnosti:

Vrijeme

Aktivnost

Predavač/ica

10:00 – 11:30

Edukativna radionica:

„MULTIMEDIJA I KODIRANJE“

Enisa Brka – BH TELECOM d.d. Sarajevo

12:15 – 13:00

Edukativna radionica:

“BUDUĆE PERSPEKTIVE I RAZVOJ KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJA”

Jasmina Baraković Husić – Elektrotehnički fakultet u Sarajevu i BH TELECOM d.d. Sarajevo