subota, 06. april 2019.

Predstavljanje rezultata u povodu 100 dana rada Vlade Kantona


Povodom 100 dana Vlade Kantona Sarajevo u petak, 5. aprila 2019. godine u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije (CIS-a), predstavljeni su rezultati ovog saziva Vlade. Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto i ministri Vlade Kantona Sarajevo su odgovarali na pitanja novinara i predstavnika nevladinog sektora (NVO), ali i govorili o planovima donošenja novih zakona koje će sprovesti u dogledno vrijeme.

Prezentaciju ispred civilnog društva organizirali su Mreža za izgradnju mira i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu – Centar za interdisciplinarne studije.

Premijer Forto se prisutnim obratio riječima da je prostor kampusa odabran jer time žele poslati jasnu poruku kako Vlada svakodnevno radi na tome da Sarajevo bude grad znanja, gdje će obnova kampusa, ali i projekti sa Univerzitetom biti uskoro realizirani. Istakao je kako u budućnosti žele imati otvoren dijalog s medijima i civilnim društvom, koji bi se uključili u planiranje novih, zajedničkih projekata.Premijer Forto je dodao kako je Vlada na raspolaganju svih građana i potom je nabrojao aktivnosti svoje Vlade u prvih 100 dana.

Prvi se ticao prijedloga zakona o porijeklu imovine izabranih zastupnika.

„Zakon je jučer prošao Vladu, a uskoro će se naći i na Skupštini KS. Mi ćemo svoj račun otvoriti javnosti i javnost će biti upoznata s našim djelovanjima. Također, mi ovim želimo da pokažemo da smo otvoreni“, istakao je Forto.

U vezi ovoga, Vlada KS radi na osnivanju ureda za sprječavanje korupcije, koji će biti politički neovisan.

Na pitanje da li se može olakšati procedura i smanjiti tražena papirologija prilikom apliciranja za projekte, Malik Garibija ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je izjavio da su vrlo otvoreni za tu vrstu saradnje, međutim činjenica je da dolazo do zloupotrebe sredstava i zbog toga se te procedure komplikuju kako upravo ne bi dolazilo do zloupotrebe tih sredstava. „Moramo naći idealan balans, teško je ali smo otvoreni da radimo na tome.“

„Mi nemamo dovoljno ljudskih kapaciteta da idemo sa velikim iskoracima, te ovom prilikom pozivamo sve NVO, ako već imamo projekte na kojima želite da radite da nam se javite. Ukoliko ste spremni da date svoje ljudske kapacitete, mi ćemo rado otvoriti svoja vrata.“, istakao je Garibija.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je kako se saobraćajna infrastruktura nalazi u jako lošem stanju i da Vlada planira raditi na projektima rekonstrukciji pruge od Marijin Dvora do Čengić Vile, te kupiti nove trolejbuse i nove minibuse.

U ovoj sedmici imat ćemo 20 gradilišta na sanaciji putne komunikacije", kazao je Šteta.

Kada je riječ o javnom gradskom prevozu, kantonalni premijer je istakao da su obavezali Gras i Centrotrans da prihvataju zajednički kupon, te da postoji veliki otpor za ovu mjeru, ali će uskoro i on biti riješen.

Forto je istakao da je tokom prvih 100 dana rada KS, donesena odluka o podsticajima za poljoprivredu, te da je godišnji program podrške privredi također spreman.

Na pitanje šta misli poduzeti u vezi zapošljavanja mladih u Kantonu, Forto je odgovorio da su ovome pristupili veoma ozbiljno izdvojivši dva miliona maraka.

Isto tako, Forto se dotakao kako Vlada KS priprema i akciju velikog proljetnog čišćenja čiji je program već napravljen.

“Akcija će biti pokrenuta na Dan planete zemlje i trajaće 60 dana, a upošljavat će 600 ljudi“

Prema riječima, Srđana Mandića, ministra komunalne privrede i infrastrukture KS,  stanje u većini komunalnih preduzeća jeste zapušteno i većina firmi je izgubila misiju pružanja usluga građanima, no da ih ovo neće spriječiti da urade mapiranje grada, gdje će svaki veliki park biti označen sa tablom na kojoj će pisati ko ga održava. Uz ovo je planirano i  rješavanje problema komunalnih redara.

„Imam slobodu da kažem ispred prisutnih i ispred gledalaca koji nas prate preko Kantonalne televizije da smo saznali neke nove stvari koje ne samo da su nam dale nove informacija, nego mislim da su nam dale i nadu da možemo živjeti više dostojanstven život  kao građani ovog Kantona. Želim da se zahvalim premijeru Kantona i svim ministrima koji su ovdje prisutni, na dobrim pitanjima koje ste postavljali i mislim da imamo još puno toga da pričamo, ali da su nam vrata otvorena.  Hvala svima i srdačan pozdrav do nekog narednog sličnog susreta“,  za kraj je izjavila Aida Daguda, direktorica CPCD-a.