13. mart 2018

Prijavite se na edukaciju na temu „Standardi izvještavanja i prevencija klevete“

Zanimaju vas medijske slobode i sloboda izražavanja, te kako da prevenirate klevetu? Pozivamo Vas na edukaciju «Standardi izvještavanja i prevencija klevete» koja će se održati  23./24. i 25.03.2018. u hotelu Park, adresa Gornja Jošanica II br.1, Vogošća.

Na osnovu same činjenice da je putem Linije za pomoć novinarima u periodu od 2002-2012. godine,  samo na sarajevskim sudovima bilo oko 700 tužbi za klevetu, a na ostalim sudovima u BiH oko 1.000, očito je da se nad medijima vrši pritisak i da su mediji vrlo često prinuđeni plaćati nerealno visoke novčane iznose na ime naknade štete izrečene uglavnom za nanesenu tzv. „duševnu bol“.

Ova trodnevna edukacija ima za cilj ojačati kapacitete urednika medijskih kuća, novinara, advokata i drugih zainteresiranih u izvještavanju koje prevenira potencijalnu klevetu.

Program osnaživanja nezavisnih medija - IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH. Pravna pomoć novinarima i medijima je dostupna putem „Fonda za odbranu“ kojim se subvencioniraju troškovi novinara/medija u sudskim slučajevima.

Molim Vas da svoje ili prisustvo osobe iz Vašeg ureda potvrdite najkasnije do 19.03.2018. do 12:00h  OVDJE.

Agendu možete preuzeti OVDJE.

Broj mjesta je ograničen na dvadeset (20) učesnika/ca i prijave su otvorene do trenutka popunjavanja slobodnih mjesta. Ljubazno molimo da ne prijavljujete više od jedne osobe iz jedne redakcije/udruženja/ureda i time omogućite da više medija bude zastupljeno na edukaciji.

Troškove prevoza učesnika/ca, smještaj i hranu tokom trajanja edukacije pokrivaju organizatori.

Za sva dodatna pitanja izvolite se obratiti na mail adresu: info@imep.ba ili putem telefona +387 33 644 810.