četvrtak, 20. april 2017.

Proglašene najuspješnije škole u Satu kodiranja

U sklopu najvećeg edukativnog događaja u Bosni i Hercegovni – Sata kodiranja, u kojem je prošle godine učestvovalo preko 30.000 mladih iz BiH, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) kroz svoj SMART Resursni centar organizovao je danas specijalni događaj za četiri škole koje su uključile najveći broj učenika u Sat kodiranja 2016. godine: OŠ„Suljo Čilić“ iz Jablanice, OŠ „Ostrožac“ Jablanica,  OŠ „Srednje“ Ilijaš i Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža.

Majda Tolić, koordinatorica projekta, istakla je: „CPCD još od 2014. godine djeluje kao internacionalni partner i zvanični predstavnik Sata kodiranja u Bosni i Hercegovini. Naš cilj bio i ostao je uključiti što veći broj mladih iz BiH u ovaj jedinstveni edukativni događaj, te ih pripremiti za mogućnosti koje im nudi IT sektor i usmjeriti ih prema informatičkim zanimanjima koja danas nude sigurno zaposlenje.“

U Satu kodiranja 2016. godine učestovalo je preko 260 škola, organizacija i biznisa koje su u periodu od 5. do 11. decembra realizovali brojne sate kodiranja širom BiH. Prema zvaničnim statistikama je Bosna i Hercegovina u 2016. godini, tj. treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji - po broju organizovanih događaja i broju uključenih učenika! Kao i svake godine, CPCD, je i ove godine organizovao nagradnu igru za škole, nastavnike i učenike.

Učesnici iz o.š.  100 učenika i učenica iz nagrađenih škola imali su priliku u 3D formatu pogledati jedan od najnovijih animiniranih filmova u kinu „Cinema City“ u Sarajevu. Poslije toga đaci su obišli   Zemaljski muzej BiH, dok je jedna grupa učenika posjetila jednu od vodećih IT kompanija u BiH  - Mistral Technologies gdje im je upriličen poseban edukativni program sa IT ekspertima.

Po završetku, u prostorijama CPCD-a, organizovana je ceremonija dodjele certifikata za najaktivnije škole u sklopu akcije „Sat kodiranja 2016. godineGoste je pozdravila direktorica CPCD-a koja je naglasila: „Jako smo ponosni na do sada ostvarene rezultate. Broj zadovoljnih učenika, nastavnika i škola, koji raste iz godine u godinu, pokazuje da smo na pravom putu. Zahvaljujem se svima koji su nas podržali, a naročito ministarstvima obrazovanja širom Bosne i Hercegovine, ambasadorima i predstavnicima vlasti, društveno-odgovornim kompanijama i svim sponzorima akcije, a posebno se zahvaljujemo nastavnicima koji su bili glavni nosioce ove akcije u školama.“

Sat kodiranja u BiH podržala su ministarstva nadležna za obrazovanja i zavodi, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, te mnogobrojne društveno odgovorne kompanije, ambasade i donatori kao što su: Švicarska ambasada, Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u BiH, dm drogerie markt d.o.o, Ministry of programming d.o.o, Microsoft, R&S d.o.o, Podravka d.o.o, Klas d.o.o, Kraš d.o.o, EDUKO-centar za strane jezike, Academy 387, Mistral Technology, Purple Key, KLIKA, Nest, Authority Partners, Didakta d.o.o, EuroplakatBH d.o.o., Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, Jami d.o.o. Sarajevo, Spanish market d.o.o.