petak, 5. februar 2016.

Proglašenje pobjednika „Sat kodiranja 2015“

Dragi naši učesnici/ce najvećeg edukativnog događaja na svijetu „Sata kodiranja“,

Sa velikim zadovoljstvom Vas obavještavamo da je u Bosni i Hercegovini u toku Sedmice informatičke edukacije, koja se održala od 07.-13. decembra 2015. godine, učestvovalo preko 300 škola, te da je BiH drugu godinu zaredom ostvarila najbolje rezultate u regiji.

Naš cilj ove godine bio je da uključimo što više mladih u ovaj jedinstevni vid edukacije, ali i da informišemo mlade o mogućnostima koje programiranje nudi. Obzirom da je programiranje posao budućnosti, neophodno je da obrazovni sistem prati globalne trendove i da se djeca usmjeravaju prema toj oblasti koja nudi siguran posao u budućnosti. Sat kodiranja je globalni projekat koji se provodi u 180 zemalja svijeta i kojim je obuhvaćeno 100 miliona mladih. Cilj je da im se pruže savremena znanja, alati i različite tehnologije koji će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju. Sat kodiranja uveo je mnoge mlade u svijet programiranja koji će nastaviti da se edukuju u tom pravcu.

Veomo smo ponosni na rezultat Sata kodiranja te koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim uključenim akterima na ukazanoj podršci, ministarstvima obrazovanja širom Bosne i Hercegovine, ambasadorima i predstavnicima vlasti, ponosnim partnerima akcije, a posebno se zahvaljujemo nastavnicima koji su bili glavni nosioce ove akcije u školama.

Zahvaljujući našim partnerima, Microsoft BiH, Authority Partners, R&S d.o.o., JICA, Coca-Cola HBC B-H d.o.o., Podravka d.o.o., Didacta d.o.o., uspjeli smo da obezbijedimo nagrade za najaktivnije škole, nastavnike/ce i učenike/ce. Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je bilo učestvovati u Satu kodiranja i poslati izvještaj o Satu kodiranja. Nakon analize prikupljenih izvještaja sa velikim ponosom Vas obavještavamo da je u Satu kodiranja učestvovalo preko 20.000 djece širom Bosne i Hercegovine, te da je ovogodišnja akcija nadmašila i naša očekivanja.

Škola sa najvećim apsolutnim brojem uključenih učenika/ca u Sat kodiranja 2015 je Prva osnovna škola Ilidža (95,45%), Sarajevo, koja je osvojila zlatnu plaketu „Sat kodiranja 2015“, stručno predavanje u svojoj školi i medijsku prezenntaciju.

Škole sa manje od 500 učenika/ca koje su uključile najviše učenika/ca u Sat kodiranja su:

1. Četvrta osnovna škola Ilidža, Sarajevo – 97,95%
  2. Osnovna škola „Saburina“ Sarajevo – 86%
  3. Osnovna škola „Srednje“ Ilijaš – 65,75%

Navedene škole posjetit će kompaniju Authority Partners u Sarajevu gdje će učenicima/cama biti upriličena još jedna nagradna igra i radionica sa ekspertima/cama.

Nastavnici/ce koji su uključili najviše učenika/ca i osvojili vrijedne nagrade su:

Iz škola sa manje od 500 učenika/ca:

1. Samira Gojaković – Četvrta osnovna škola Ilidža – 353 uključena učenika/ca
  2. Arijana Čengić – Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dizajna i multimedije – 315 uključenih učenika/ca
  3. Suvada Vlajčić – Osnovna škola „Saburina“ – 237 uključenih učenika/ca

Iz škola sa više od 500 učenika/ca, nagrade su osvojili/le sljedeći/e nastavnici/ce:

1. Ramiza Pintol – Prva osnovna škola Ilidža – 651 uključen učenik/ca
  2. Elma Botulja – Osnovna škola „Umihana Čuvidina“ – 570 uključenih učenika/ca
  3. Jasmina Hasanović – Osnovna škola „Osman Nuri Hadžić“ – 538 uključenih učenika/ca

Ostalo nam je još da proglasimo učenike/ce koji su dobili nagrade. Taj događaj možete pratiti putem naše Faceebok stranice: Hour of code Bosnia and Herzegovina u toku sljedeće sedmice.

Čestitamo vrijednim dobitnicima/cama!

Sat kodiranja ne prestaje ovdje. Postoje mnogi dostupni materijali koji se mogu koristitu na času informatike tokom cijeli godine gdje se učenicima može pokazati kako kreirati vlastite programe i kako te aktivnosti mogu biti zanimljive. Provedba ovakog načina učenja programiranja sigurno će pozitiivno uticati na kreativni potencijal učenika/ca koji će i u svoje slobodno vrijeme isprobati razne mogućnosti koje savremena tehnologija nudi.

Prostora za napredak ima mnogo, te se nadamo da ćemo i sljedeće godine zajedničkim snagama postići još bolje rezultate.

Uskoro ćemo Vas obavijestiti o završnom događaju, gdje ćemo zvanično uručiti nagrade pobjednicima/cama. Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte više...