subota, 25. januar 2020.

Proglašenje pobjednika „Sat kodiranja 2020“


Najveći edukativni događaj u BiH i regiji - Sat kodiranja - održan je danas 25.1., na Internacionalnom Burch Univerzitetu, u organizaciji Centra za promociju civilnog društva, a uz podršku partnera događaja.

„Centar za promociju civilnog društva potiče djecu i mlade da naprave prve korake u programiranju i kodiranju, jer je vrlo važno imati na umu da je IT jedno od najprofitabilnijih i najperspektivnijih zanimanja u budućnosti, ne samo kod nas već i u svijetu. CPCD-u je veliko ohrabrenje što se svake godine sve više ljudi interesuje za kodiranje i IT sektor“, izjavila je Aida Daguda, direktorica CPCD-a.

Važno je naglasiti da je ovogodišnja akcija Sata kodiranja oborila sva očekivanja organizatora kada je u pitanju broj zainteresiranih - učešće je uzelo preko 40.000 djece i mladih iz čak 45 bh. opština. Već treću godinu zaredom, BiH je prva u regionu po broju pojedinačnih događaja Sata kodiranja.

Zahvaljujući ostvarenim rezultatima, u finalni krug takmičenja su uspjele proći sljedeće škole: OŠ „1. mart“, Vrnograč, OŠ „Sokolje“, Sarajevo, OŠ „Zalik“, Mostar, a od srednjih škola su učestvovale Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo, Srednja elektrotehnička škola, Mostar i Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Sarajevo.

U kategoriji osnovnih škola treće mjesto osvojila je Sarah Pašalić, drugo mjesto Amer Vatreš, a prvo mjesto Mirza Korać. U kategoriji srednjih škola treće mjesto osvojila je Anela Šubo, drugo mjesto Nedžad Ibrahimović, a prvo mjesto Davud Hondo.

Pored ovih nagrada, odabrani su i oni koji su bili najjaktivniji, te je u kategoriji osnovnih škola kao najjaktivnija učenica odabrana Nadija Idrizović, a kao najaktivniji učenik iz sredje škole odabran je Husein Marić.

Čestitamo vrijednim dobitnicima/cama!

Zahvaljujemo našim partnerima BH Telecom i DIDAKTA d.o.o. koji su omogućili nagrade učesnicima, kao i Microsoftu, Internacionalnom Burch Univerzitetu i American Corner koji su podržali ovogodišnju akciju.

Sat kodiranja ne prestaje ovdje. Nadamo se da ćemo sljedeće godine postići još bolje rezultate, a to možemo uraditi samo zajedničkim snagama. Pratite nas i dalje!

„Sat kodiranja“ (engl. Hour of Code) je globalna akcija neprofitne organizacije Code.org namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, a pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja. Specijalni tutorijali mladima pružaju savremena znanja, a uče ih specijalnim alatima i različitim tehnologijama koje će im pomoći u budućem obrazovanju i zapošljavanju. CPCD je od 2014. godine zvanični partner code.org u BiH. Sedmica informatičke edukacije organizuje se svake godine u decembru, mjesecu u kojem su rođene Ada Lovelace (10.12.1815.) britanska matematičarka i prva programerka na svijetu, i Grace Murray Hopper (09.12.1906.) pionirka informatike, zaslužena za popularizaciju izraza bug i razvoja programerskog jezika COBOL.