srijeda, 15. oktobar 2014.

Rezultati takmičenja “Izazov za promjene!”

“Izazov za promjene“ je posebna inicijativa u okviru Programa malih grantova i predstavlja inovativan pristup u kome su liderice i lideri iz lokalnih zajednica širom BiH zajedničkim radom kreirali ideje koje žele realizirati.

Nakon zbrajanja ocjena žirija i online glasova koje je inicijativa dobila, odabrane su četiri inicijative koje će biti finansirane:

1. ”Igre bez granica” je inicijativa čiji je slogan ”Šampioni jedan dan - zašto ne svaki dan?!” i realizovaće se uMostaru i Foči. Udruženje „Ružičnjak-Los Rosales“ Mostar i Udruženje „Tračak nade“ Foča će organizovati sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 03.12.2014.godine u Mostaru i Foči, gdje će prisustovati još udruženja iz 4 opštine (Goražde, Čajniče, Čapljina i Čitluk). Sportsko takmičenje će biti organizovano u 3 sportske discipline  kao što su kuglanje, fudbal i atletika. Želja im je da inkluzija osoba sa invaliditetom iz školskih klupa prenesu i na sportske terene. Oni vjeruju da sportskim takmičenjem osoba sa invaliditetom mjenjaju svijest lokalne zajednice o sposobnostima i mogućnostima osoba sa invaliditetom.

1. “Inteligencija je cool” je inicijativa koja će se realizirati u Doboju, Banja Luci, Zenici i Prozor-Rami. Kroz ovu inicijativu će 100 mladih, aktivnih i uspješnih osoba sa područja ove 4 opštine imati priliku putem web portala Intelligence Network, formirati lične profile u kojim će biti predstavljen njihov uspjeh i ideja s kojom su isti ostvarili određena zapažena postignuća. Cilj ove inicijative je da se promovišu mladi/e pojedinci/ke ali i da se ujedno da jasna poruka javnosti da Bosna i Hercegovina posjeduje zaista potencijale koji su vrijedni pažnje i promocije. Ideja vodilja je okupiti svo blago cijele Bosne i Hercegovine na jednom mjestu i napraviti mrežu budućnosti, koja će se iz godine u godinu širiti i razvijati sve više.

1. “Svijet iz naše perspektive” je inicijativa koja će se realizovati u Trebinju i Nevesinju. U ovim opštinama nedostaje javnog interesa za inkluziju osoba sa invaliditetom (OSI) u kulturni život, počevši od posjećivanja kulturnih sadržaja, pristupačnosti kulturnih objekata, pa sve do samog uključivanja OSI u kreativne i umjetničke aktivnosti kao i njihovog profesionalnog bavljenja istim. Cilj ove inicijative je povećanje inkluzije osoba sa invaliditetom u kulturni život zajednice kroz obuku 60 OSI osnovnim tehnikama fotografije održavanjem foto radionica, informisanjem građana o stanju i problemima OSI kroz radio emisiju, kao i organizovanje 2 prodajne izložbe radova učesnika na radionicama u gradu Trebinju i opštini Nevesinje. Ovim projektom doprinijet će da se osobe sa invaliditetom ne osjećaju kao marginalizovane grupe, koje su u dosadašnjoj praksi  stajale ispred objektiva, nego kao stvaraoci fotografija koji će po prvi put na ovaj način sami ispričati svoje životne priče i prikazati okruženje iz svoje perspektive.

1. „Akcija za re/kreaciju“ je inicijativa koju će realizovati aktivisti Jajca i Donjeg Vakufa. Na lokacijama Jarčišće u općini Donji Vakuf i u centru grada u općini Jajce, volonteri – rekreativci, mladi i djeca, će pod nadzorom i uz stručnu pomoć voditelja i kvalifikovanih osoba od materijala nabavljenog kroz projekat sastavljati, montirati i farbati krevete za opremanje spavaonica u Planinarskom domu Jarčišće, a slične aktivnosti realizovaće se i na uređenju i opremanju devastiranog sportskog igrališta u centru Jajca kroz akcije bojenja, izrade i montiranja sportskih elemenata. Inicijativa je pokrenuta da bi se unaprijedio i poboljšao kvalitet života građanki i građana u lokalnim zajednicama Jajce i Donji Vakuf omogućavanjem bavljenja sportom i rekreacijom, te boravkom u prirodi za sve zainteresirane pojedince/ke i grupe.

Odabranim inicijativama čestitamo, i zahvaljujemo se svima koji su svojim glasom podržali ove inicijative.