srijeda, 11. decembar 2019.

Sat kodiranja u BiH započeo jučer u CPCD-u

Najveći edukativni događaj u Bosni i Hercegovini – Sat kodiranja – započeo je jučer prvim događajem održanim u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu.

Ovoga puta, gosti su bili učenici osnovnih škola „Osman Nakaš“ i „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva. Ukupno 32 učenika i dvije nastavnice uživale su u objašnjenjima IT stručnjaka Armina Zahiragića. On je učenike nastojao upoznati sa samim pojmom i osnovama programiranja, važnosti ove industrije u savremenom svijetu, ali i socijalnim vještinama.

Sat kodiranja je prilagođen najmlađem uzrastu, te dizajniran s ciljem da djeci objasni na koji način funkcionište tehnologija, te kako IT industrija utiče na naše svakodnevne živote.

Sat kodiranja ili Hour of Code je globalna edukativna akcija američke neprofitne organizacije CODE.ORG namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava, pokrenuta sa ciljem demistifikacije informatike i programiranja i motivacije učenika da razmotre karijeru u programiranju i IT sektoru. Preko 100 miliona mladih u 180 zemalja širom svijeta učestovalo je do sada u Satu kodiranja. Tutorijali su dostupni na više od 45 jezika, a namijenjeni su osobama starosne dobi od 4 do 104 godine.

CPCD, kroz svoj SMART Resursni centar, od 2014. godine poduzima niz koraka u cilju uključivanja još većeg broja mladih u Sat kodiranja.

Partneri Sata kodiranja su: #Microsoft #bhtelecom #BURCH #VMFBiH #AmericanCorner #HourOfCode