srijeda, 7. oktobar 2020.

Slobodni/e da budemo online?


Jedna od pet djevojčica napusti ili smanji upotrebu društvenih mreža nakon što ih neko uznemirava, dok jedna od deset mijenja način svog izražavanja u virtualnom svijetu

Najveća globalna anketa o online nasilju pokazala je da 1 od 5 djevojčica (19%) napusti ili smanji upotrebu društvenih mreža nakon što ih neko uznemirava, dok 1 od 10 (12%) mijenja način svog izražavanja u virtualnom svijetu. Ova anketa uključila je uzorak od 14 000 djevojčica i žena u dobi od 15 do 25 godina u 22 države svijeta, te seriju intervjua.

Djevojčice i mlade žene širom svijeta traže hitno djelovanje kompanija koje predstavljaju društvene mreže nakon što je anketa otkrila da više od polovine, tačnije 58% njih iskusi uznemiravanje ili zlostavljanje online.

Napadi su najčešći na Facebooku, gdje čak 39% ispitanih žena i djevojčica prolazi neki vid uznemiravanja, ali nisu ograničeni isključivo na Facebook, dešavaju se i na Instagramu (23%), WhatsAppu (14%), Snapchatu (10%), Twitteru (9%) i TikToku (6%).

Kao najveće istraživanje ove vrste, anketa Plan Internationala otkrila je da su djevojčice i mlade djevojke koje koriste društvene mreže podložne primitku eksplicitnih poruka, pornografskih fotografija, cyber uhođenja, te ostalih oblika zlostavljanja. S druge strane, alati za prijavu ovakvih incidenata su neefikasni u sprečavanju ponavljanja istih.

Online nasilje dovelo je do toga da 1 od 5 djevojčica (19%) napusti ili smanji korištenje društvenih mreža nakon što ih neko uznemirava, dok 1 od 10 (12%) mijenja način svog izražavanja u virtualnom svijetu. Zlostavljanje utiče i na život djevojčica i djevojaka, gdje se dešava da 1 od 5 (22%) ispitanih počinje osjećati strah za svoju fizičku sigurnost, dok 44% kaže da kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže moraju učiniti više za zaštitu od ovakvih pojava.

Anne-Birgitte Albrectsen, CEO Plan Internationala, naglašava sljedeće: „Iako je ovo istraživanje prikupilo podatke iz razgovora s više od 14 000 djevojaka iz svih dijelova svijeta, one dijele slična iskustva uznemiravanja i diskriminacije“. Albrectsen nastavlja „Ovi napadi ne moraju biti fizičke prirode, ali su često prijetećeg karaktera, neprestani, te ograničavaju slobodu izražavanja djevojaka. Ovo rezultira njihovom smanjenom aktivnošću u online prostoru, što je obeshrabrujući faktor u svijetu u kakvom živimo, a to je digitalni svijet. Ovo utiče na sposobnost djevojaka da budu viđene, da ih se čuje i da postanu liderice. Razočaravajuće je što su prepuštene same sebi u borbi protiv online nasilja, a to pak ima velik utjecaj na njihovo samopouzdanje i dobrobit. S pojavom COVID-19 koji je naše živote prebacio u online mod, s pristupom internetu omogućenom u gotovo cijelom svijetu, vrijeme je da digitalne platforme naprave korak dalje i zaštite svoje korisnike i korisnice.“

Najčešći tip napada jeste nasilan i uvredljiv govor, kojeg je prijavilo 59% djevojaka koje su uznemiravane, a prate ga namjerno sramoćenje (41%), izazivanje srama zbog izgleda, te prijetnje seksualnim nasiljem (oba tipa napada po 39%).

Više od trećine (37%) djevojaka koje su iz manjinske etničke skupine iskusile su zlostavljanje i kažu da su targetirane zbog svoje rase ili etničke pripadnosti, dok više od pola (56%) onih koji/e se izjašnjavaju kao LGBTIQ+ kažu da su zlostavljani/e zbog svoga rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Izvještaj pod naslovom Slobodni/e da budemo online? Iskustva djevojčica i mladih žena sa online uznemiravanjem pokazao je da su društvene mreže značajan dio života mladih osoba i rasprostranjeno je korištenje istih za aktivizam, zabavu, učenje, kao i kontakt s porodicom i prijateljima. Tri četvrtine (74%) ispitanih reklo je da često ili vrlo često objavljuju sadržaj na mrežama, dok su intervjui ukazali na to da je COVID-19 prisustvo u online svijetu učinio i bitnijim. Prema riječima jedne mlade žene (18) iz Nepala: „Društvene mreže su vrlo važne ovih dana, ja ih koristim tri do četiri sata dnevno.“

Međutim, ovakva situacija čini djevojke podložnim novim oblicima zlostavljanja, na što ukazuje i odgovor 50% ispitanih kako je online uznemiravanje postalo češća pojava nego uznemiravanje na ulicama.

Opisujući svoje iskustvo korištenja društvenih mreža kao djevojčica, jedna je dvadesetogodišnjakinja iz Sudana rekla: „Dobivala sam mnogo poruka od dječaka koji su me pitali da im šaljem svoje fotografije ili bi me ucjenjivali vezano za fotografije koje sam objavila – govoreći kako će ih dijeliti dalje ili ih urediti na način da izgledaju provokativnije i iste poslati svima ukoliko ne uradim što traže od mene. Vrijeđali bi me. U tom periodu to mi se činilo užasnim i bilo je potresno, najgori dio mog života na društvenim mrežama. A dešavalo se između moje 9. i 14. godine.“

Iako jedna trećina (35%) ispitanih prijave nasilnike, zlostavljanje se nastavlja jer je njima omogućeno kreiranje novih profila i potreban je određen broj prijava kako bi se isti zatvorili.

Ovaj vid nasilja utiče na samopouzdanje i dobrobit djevojaka, a prema istraživanju, 39% ispitanih kažu kako ovakvo ponašanje smanjuje samopouzdanje, 38% kaže da stvara psihički i emocionalni stres te 18%  kako im ovo prouzrokuje probleme u školi.

Istraživanje je provedeno u sklopu Girls Get Equal, globalne kampanje Plan Internationala, koja zagovara svijet u kom djevojčice i mlade žene imaju moć da budu liderice i oblikuju svijet oko sebe.

Kao dio kampanje, djevojke širom svijeta pisale su otvorena pisma Facebooku, Instagramu, TikToku i Twitteru, pozivajući ih da stvore jače i efikasnije načine za prijavu uznemiravanja i zlostavljanja.

Plan International također zahtijeva od vlada da implementiraju zakone koji će se baviti online rodnim nasiljem i omoguće pravedne postupke djevojčicama koje prolaze kroz isto.

Albrectsen zaključuje: „Društvene mreže i kompanije u čijem su vlasništvu iste imaju moć da naprave promjene. Moraju uraditi više kako bi se bavili problemom štetnog ponašanja i osigurati da njihove platforme budu sigurno okruženje koje će dopustiti djevojčicama, mladim ženama, LGBTIQ+ mladima i drugim ranjivim skupinama da se u potpunosti izražavaju i do kraja daju svoj doprinos oblikovanju savremenog svijeta.“

Otvoreno pismo Facebooku, Instagramu, TikToku i Twitteru možete potpisati na: https://plan-international.org/sign-the-letter

 

Plan International. 2020. Abuse And Harassment Driving Girls Off Facebook, Instagram And Twitter. [online] Available at: <https://plan-international.org/news/2020-10-05-abuse-and-harassment-driving-girls-facebook-instagram-and-twitter> [Accessed 7 October 2020].

Prevela i prilagodila: Mersiha Jaskić