11. april 2018

SMART Resursni centar učestvovao na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Ovogodišnji petodnevni Sajam gospodarstva u Mostaru privukao je mnogobrojne međunarodne privrednike, posjetitelje i medije koji u periodu od 10. do 14. aprila na 9 000 kvadratnih metara imaju priliku predstaviti svoja postignuća, razmijeniti poslovne ideje i posjetiti izložbene prostore drugih.

Otvaranje sajma uvijek predstavlja idealnu priliku za slanje pozitivnih i motivirajućih poruka kojima se pridružio i predsjednik Srbije, zemlje partnera sajma, Aleksandar Vučić kazavši da je došlo vrijeme da Srbija i Bosna i Hercegovina budu zemlje susjedi koje partnerski rješavaju najvažnija ekonomska pitanja. Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, ističe da želi podsticati privrednike da nastave graditi pozitivno okruženje koje će polučiti nova radna mjesta za mlade, perspektivne, obrazovane ljude čija svijetla budućnost će biti u BiH i zemljama regiona.

Posebnu pažnju je privukao događaj Međunarodni B2B sastanci organizovani 10. aprila u okviru sajma, uz podršku Evropske preduzetničke mreže. Sastanke su otvorili partneri Vedran Šimunović iz Intera Tehnološkog parka, Amir Hujić iz Vanjskotrgovinske komore BiH i Marko Kovačević iz Privredne komore Srbije. Zajedničko svim pozdravnim govorima upućenim malim privrednicima je bila poruka neophodosti partnerstva i prekogranične saradnje koju je moguće realizovati uz dostupne EU fondove. Prvi govornik, Zoran Dimitrijević, predstavivši EU liniju finansiranja SME instrument u okviru programa Horizon 2020 je najavio otvaranje novih mogućnosti za bh. privrednike ali i moguće prepreke zbog nedostatka znanja i vještina za pisanje EU projekata.

SMART Resursni centar je svoju edukacijsku ponudu na B2B sastancima za biznise predstavio mnogobrojnim privrednim subjektima iz Bosne i Hercegovine i regije koji su veliki interes iskazali za ostvarivanje partnerstva u sprovedbi edukacijskog programa Akademija za izradu EU projekata. „Učešće velikog broja izlagađa ali i predstavnika privrednika na B2B sastancima pokazuje nivo zainteresovanosti privrednika za unapređenje poslovanja i istupanje na druga tržišta u čemu im naš obrazovni program može biti od velike pomoći. Drugi program za koji su privrednici, oni razvijeniji, pokazali interes se odnosi na edukaciju, podizanje svijesti i uspostavu internog sistema društveno odgovornog poslovanja u zajednici kroz ulaganje, kvalitetno mjerenje i komuniciranje rezultata uspjeha.“ kazala je Dajana Cvjetković, menadžerica SMART Resursnog centra.

Akademija za izradu EU projekata je četveromjesečni intenzivni edukacijski program kojeg implementiraju iskusni treneri SMART Resursnog centra CPCD-a već duži vremenski period.

Za više informacija o Akademiji za izradu EU projekata

kontaktirajte SMART Resursni centar na email: smart.rc@cpcd.ba

Evropska preduzetnička mreža

EEN pruža podršku u internacionalizaciji malim i srednjim ambicioznim  preduzećima kroz:

• Međunarodnu saradnju
  • Savjetovanje
  • Podršku inovacijama

Evropska preduzetnička mreža djeluje u više od 60 država svijeta sa više od 600 organizacija kao što su komore, tehnološki parkovi, univerziteti, razvojne agencije, poslovni centri i drugi. Više o mreži na https://een.ec.europa.eu/ ili na https://een.ba/ .

Slike preuzete sa: www.manager.ba