četvrtak, 23. april 2015.

Treći dan edukativnih radionica u sklopu sedmice „Girls in ICT“

U prostorijama Resursnog centra, 22. aprila, uspješno su održane dvije radionice u okviru edukativne sedmice „Girls in ICT“, koja za cilj ima detaljnije upoznati djevojčice i djevojke sa karijerom u ICT sektoru, pogodnostima koje takva karijera nudi, kao i značaju uključivanja djevojaka.

Prvu radionicu, pod nazivom „Mobilne mreže 2G, 2.5G, 3G i 4G “, održala je Alma Skopljak– Ramović iz kompanije BH Telecom u periodu od 10:00 do 13:00 sati. Ova nositeljica zlatne plakete ETF-a Sarajevo radi kao Koordinator za planiranje core mreže u BH Mobile, a prema reakcijama učesnica radionice čini se da je svoju fascinaciju mobilnim telekomunikacijama uspjela prenijeti i na prisutne djevojke. Nakon održane prezentacije o G generaciji mobilnih mreža ali i njenom iskustvu u ICT sektoru, mnoge učesnice su izjavile kako bi i one u budućnosti željele raditi u okviru ICT sektora. Za ovu interaktivnu radionicu je od početka vladao veliki interes, što se jasno vidi u podatku da je radionica bilo apsolutno popunjena, te da je čak iz Visokog stiglo 6 učenica sa svojom nastavnicom. Učesnice su aktivno učestvovale u razgovoru sa Almom, te su otvoreno iskazivale svoja mišljenja, stavove i postavljale pitanja koja su se ticala izgradnje karijere u ICT-u.

Druga radionica, pod nazivom „Code Yourself! Uvod u razvoj web aplikacija“, održana je u periodu od 15:00 do 17:15 sati. Ovu radionicu je u prostorijama našeg centra vodila Lejla Ferhatović, koja radi kao Senior Sofware Developer u firmi Personal. Sa 8 godina radnog iskustva na razvoju software-a, Lejla je imala veliki broj korisnih i zanimljivih informacija o karijeri u ICT-u, koje je prenijela učesnicama radionice. Učesnice, njih 16 ukupno, su se uz pomoć voditeljice radionice upoznavale sa svijetom kodiranja i programiranja, otkrivajući pri tome veliki broj informacija o ovom području koje ranije nisu znale. Učesnice svoje znanje o programiranju nisu proširivale samo teorijski, već i na praktičnim primjerima, radeći na računarima uz Lejlinu pomoć. Na ovakav interaktivan način učesnice su testirale i vježbale svoju moć logičkog rasuđivanja.

Kao i prethodnih dana, u sklopu ove dvije radioncie je održana i nagradna igra, gdje je 8 učesnica osvojilo simbolične nagrade u vidu oficijelnih majica „Girls in ICT“. Majice su i ovaj put išle onim učesnicama koju su na najadekvatniji način sažele teme koje su bile prezentovane, te dvjema učesnicama koje su ponudile odgovore na pitanje „Zašto je meni bitan Dan djevojaka u ICT-u ?“. Pored toga, one učesnice koje su pohađale 1. i 2. razrede srednjih škola su od Japanske agencije za razvoj dobile i školske udžbenike, koje im je uručio predstavnik agencije, Dejan Bulić.

Učesnice su sa obje radionice izašle vidno zadovoljne, a nakon održanih radionica su napravile i jedan grupni „selfie“ ispred našeg Centra, baš kao i sve učesnice naših ranijih radionica.