srijeda, 9. decembar 2015.

Treći dan Sedmice informatičke edukacije protekao u znaku specijalnih događaja


Sat kodiranja osmišljen je da učenicima širom svijeta pruži uvid u informatičku nauku, napravljen na način da demistificira „kod“ i da pokaže da svako može biti tvorac, kreator i inovator. Treći dan Sedmice informatičke edukacije 9.12.2015. godine protiče u znaku specijalnih događaja.

U prostorijama Ambasade Velike Britanije u Sarajevu učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“, u pratnji nastavnice informatike Alzire Maljić i direktora škole Muamera Tinjaka, učili su kodirati sa Njegovom ekselencijom britanskim ambasadorom u BiH Edward Alexander De Poulton Fergusonom. Satu kodiranja u Ambasadi Velike Britanije prisustvovali su i predstavnici Microsofta, jednog od ponosnih partnera akcije “Sat kodiranja 2015”. Ambasador Ferguson nije krio zadovoljstvo što je imao priliku družiti se sa mladima i okušati se u kodiranju. „Bilo je sjajno vidjeti koliko su ovi mladi ljudi sa radošću prihvatili izazov kodiranja i prvi put iskusili ovakav IT izazov. Nadam se da će izrasti u poduzetnike koji će Bosnu i Hercegovinu povesti u svjetliju i prosperitetniju budućnost,“ rekao je ambasador Ferguson.

Petu gimnaziju danas je posjetio šef misije USAID-a Peter Duffy, gdje je sa učenicima u poznatom okruženju Minecrafta napravio svoje prve programerske korake. Učenicima je kodiranje bilo jako zabavno, kreativno i nezaboravno iskustvo, te se nadaju da će sličnih aktivnosti u svim školama u BiH biti više.

Osnovnu školu „Umihana Čuvidina“ posjetio je danas pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo, Elvir Resić, koji je sa učenicima šestog razreda učio da kodira uz pomoć tutorijala Angry Birds. Učenici su samoinicijativno napravili plakate svih dostupnih tutorijala za učenje kodiranja i na interaktivan način sudjelovali u realizaciji Sata kodiranja.

Pored navedenog, danas su u prostorijama Resursnog centra CPCD-a učenici uzrasta od 6. do 9. razreda Osnovne škole „Hamza Humo“ iz Zenice, u pratnji nastavnice informatike Indire Hukić Smajić uspješno napravili svoje prve programerske kodove. Učenici su bili jako aktivni i zainteresovani za kodiranje te su u toku jednog Sata kodiranja prešli dva tutorijala, Minecraft i Star wars. Na kraju su dobili zaslužene certifikate i poticaj za dalje učestvovanje. U razgovoru sa njima izjavili su da jedva čekaju sljedeći susret sa Satom kodiranja.

Njegova ekselencija češki ambasador u BiH Jakub Skalnik kodirao je zajedno sa djecom iz različitih škola sa područja Općine Novi Grad Sarajevo u Resursnom centru CPCD-a. Učenici i Ambasador su kodirali na tutorijalu Minecraft. Učenici su istakli da je tutorijal interesantniji od igrice, te da im je kodiranje predstavljeno na zanimljiv način. Također su dodali da je puno trebalo razmišljati ali da se trud isplatio. Nadaju se da će i sljedeće godine biti dio ove akcije.