ponedjeljak, 25. septembar 2017.

Učešće u regionalnom TV programu “Okruženje”

Predstavnik Centra za promociju civilnog društva učestvovao je u realizaciji regionalne TV emisije iz serijala „Okruženje“ koja je imala za temu civilno društvo u regionu, perspektive za NVO, saradnja sa vlastima, mogućnosti finansiranja, javni imidž udruženja, te generalna održivost i korist za razvoj društvene zajednice. Učesnici su, pored CPCD kao predstavnika iz BiH, bili predstavnici udruženja iz Srbije, Crne Gore i Kosova.

Prezentirano stanje je pokazalo situaciju da su u regionu prisutne mnoge sličnosti u trenutnom razvoju i perspektivi civilnog društva ali i značajne razlike bez obzira da li govorimo o saradnji sa vlastima, finansiranju ili odnosu građana i javnosti prema NVO kao subjektima koje mnogi posmatraju kako u pozitivnom tako i u negativnom kontekstu. Istaknuta je potreba dalje prekogranične saradnje, povezivanja i jačanja zajedničkih kapaciteta radi učešća na programima EU koji evidentno pružaju perspektivu da se sličnosti i razlike pojedinih zajednica u regionu iskoriste za kreiranje optimalnih rješenja po principu korištenja dobrih praksi kao osnove za rješavanje problema.

Emisija će biti emitovana na javnom servisu BHT 1 početkom oktobra 2017, te u ostalim zemljama u skladu sa relevantnom programskom šemom.