petak, 11. oktobar 2019.

U Centru za promociju civilnog društva održana akcija "Meet and Code" !


„Ni vrijeme ni sila ljudska ne mogu oteti: znanje i vrline.“ Pierre Terrail de Bayard

Centar za promociju civilnog društva nastavlja svoje aktivnosti edukacija iz oblasti programiranja. Ove sedmice smo organizirali akciju „Meet and Code“, koja je na fantastičan način odgovorila zadatku da djeca nauče osnove programiranja, ali i da spoznaju koliko su bitne socijalne vještine.

Učesnici radionice su bili učenici osnovnih škola: O.Š „Mehmed Handžić“,O.Š. Umihana Čuvidina“, O.Š. „Hasan Kikić“, O.Š. „Kovačići“ i O.Š. „Osman Nakaš“.

Osnove programiranja djeca su učila od Anje Šuvalije, studentice Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Anja je djeci objasnila na koji način funkcioniše programski jezik „HTML“, te su zajedničkim snagama iskodirali nekoliko redova.

Inače, sama akcija Meet and Code ima za cilj da upozna djecu i mlade ljude uzrasta od 8 do 24 godina sa svijetom tehnologije i programiranja. Događaji su dizajnirani tako da pokažu mladim ljudima koliko progamiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primjeni ideja. Oni trebaju naučiti na koji način tehnologija funkcioniše i na koji način IT utiče na naše svakodnevne živote. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, oni će biti ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne vještine koje su im potrebne u današnjem svijetu.

Nakon dvosatnog kodiranja, CPCD tim je djeci omogućio da na praktičan način spoznaju kako funkcioniše dron. Ovu aktivnost učesnici su ispratili s posebnom pažnjom, jer je lijepo vrijeme dalo priliku da dron pokaže svoj puni kapacitet.

CPCD trenutno implementira Program osnaživanja nezavisnih medija u sklopu kojeg egzistira Media Lab, multimedijalni prostor gdje svi zainteresovani građani mogu dobiti besplatne edukacije i tehničku opremu da kreiraju multimedijalne sadržaje. Prezentaciju o Media Labu održala je Nejra Džananović, volonterka CPCD-a.

Programiranje, kao zanat, je budućnost, ali su psiholozi složni da u ranoj socijalizaciji roditelji moraju biti oprezni u nastojanju da djeci pruže edukacije iz informatičkih oblasti, pa su učesnici radionice imali priliku da od Rubine Čengić, dugogodišnje novinarke, dobiju informaciju na koji način da prepoznaju obmanjujuću vijest u novinskim člancima i TV prilozima. U hiperprodukciji vijesti, ovakva edukacija je izrazito korisna, a Rubina je to na izvrstan način prilagodila najmlađem uzrastu.

Nakon događaja „Meet and Code“, u decembru nas očekuje najveći edukativni događaj u Bosni i Hercegovini – „Hour of Code“.

Budi SMART!