utorak, 3. mart 2020.

Umrežavanje profesionalnih online medija

U ambijentu poplave divljih portala, nesnalaženja u primjeni autorskih prava, rastućeg govora mržnje u komentarima čitatelja, autocenzure, te obaveze da online mediji prate trendove u digitalnoj industriji, učesnici panel diskusije „Umrežavanje profesionalnih online medija“ koja je održana 28.02.2020. u Sarajevu su donijeli zaključak da je umrežavanje online medija neophodno u regulaciji tržišta i odbrani novinarske profesije.

Moderatorica diskusije, Ljiljana Zurovac, na početku je apostrofirala značaj ove teme zbog sve većih izazova sa kojima se novinari svakodnevno susreću i koji bitno devaluiraju profesiju novinarstva i etičkog novinarstva, kao i njihov integritet.

Da je neophodno pronaći balans zaštite autorskih prava bez ugrožavanja informisanja građana, istakla je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Govor mržnje u komentarima posjetilaca na portalima je problem s kojima se suočavaju gotovo sve redakcije, a jedan od dobrih primjera borbe predstavila je direktorica portala depo.ba, Angelina Albijanić-Duraković. „Postoji opravdana dilema da li je potrebno moderirati komentare ili ih u potpunosti brisati. Ukoliko objavimo članak na portalu depo.ba koji izaziva veliki broj negativnih reakcija (uvredljivi sadržaj, govor mržnje i sl.) mi u potpunosti blokiramo komentare ili čak IP adrese s kojeg dolazi ta vrsta komentara. Međutim, ono što smo primijetili jeste da čitanost ne opada bez obzira na mogućnost ove vrste interakcije sa čitateljima. Ipak kao novinari ciljano biramo teme za koje znamo da će privući pažnju javnosti a time i lavinu komentara“ zaključila je.

O položaju uredničke pozicije i divljim portalima govorili su Andrijana Pisarević, glavna i odgovorna urednica portala srpskacafe.com, Enes Osmančević, dr. Prof. Žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Emir Haračić, glavni odgovorni urednik portala SportSport.ba.

„Ako od mene ovisi 20 novinara koji imaju svoje porodice i obaveze, radije se odlučim da ne objavim tekst nego da rizikujem nestajanje redakcije“ rekla je Andrijana.

Emir Haračić je istakao značaj organizacije online portala u okviru IAB asocijacije. Učesnici su se složili da je neophodno uvesti standarde u mjerenju kao i pokrenuti umrežavanje online medija u BiH.

Učesnici su zamolili IMEP da kao nastavak današnje diskusije podrži pokretanje inicijative o udruživanju profesionalnih online medija.

IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.