petak, 28. novembar 2014.

Veliki odziv škola za Sat kodiranja

U prostorijama Resursnog centra CPCD-a 27. novembra 2014. godine održan je informativni sastanak za predstavnike škola koji su prijavili ili tek planiraju prijaviti organizaciju Sata kodiranja u svojim ustanovama, ali i za sve ostale zainteresovane.

Informativnom sastanku, koji je organizovan sa partnerom Microsoftom BiH, prisustvovala su 32 učesnika.  Sastanak je otvorila Aida Daguda, direktorica CPCD-a, koja je istakla značaj Sata kodiranja kao najvećeg edukativno-informatičkog događaja u historiji naglašavajući da je u 2013. godini bilo uključeno preko 15 miliona učenika iz 170 zemalja svijeta. S tim u vezi iskazala je veliko zadovoljstvom sa dosadašnjim odzivom škola, budući da se do sada preko 60 škola i organizacija širom BiH prijavilo, te je pozvala škole i organizacije koje se do sada nisu prijavile da to učine. Upoznala je prisutne da je CPCD za ovu akciju do sada dobio podršku od svih kantonalnih ministarstava obrazovanja u FBiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te Vlade Brčko Distrikta-Odjela za obrazovanje. Sa velikim zadovoljstvom istakla je će CPCD, zahvaljujući brojnim društveno-odgovornim kompanijama kao što su R&S d.o.o, Nestle Adriatic BiH d.o.o. Sarajevo i Academy 387 i ustanovama poput  Kina “Novi Grad” uspjeti osigurati veliki broj nagrada za najaktivnije škole u okviru akcije Sata kodiranja. Istakla je da se očekuje sponzorstvo i drugih društveno-odgovornih kompanija.

Majda Lovrenović, menadžer projekta u CPCD-u, upoznala je prisutne sa specijalno dizajniraniranim tutorijalima namijenjenim učenicima svih uzrasta, te je na praktičnim primjerima prikazala proces prijave škole i ohrabrila učesnike sastanka da učestvuju u najvećem edukativnom događaju u historiji. Na primjeru poznatog tutorijala Angry Birds prikazala je učesnicima kako se pomoću osnovnog informatičkog obrazovanja potiču kreativnost i razvijaju logičko razmišljanje kod učenika. Istakla je da tutorijali liče na igru a da razvijaju način razmišljanja zbog kojeg će mladi mnogo bolje razumjeti tehnologiju koju svakodnevno koriste.

Anida Jusufović, Academic Program Manager u kompaniji Microsoft BiH, upoznala je prisutne sa njihovim takmičenjem u razvoju Windows aplikacija za srednje škole, a predstavila je više detalja o takmičenju koje će se organizovati u sklopu „Hour of Code“ inicijative za učenike srednjih škola sa ciljem razvoja prvih Windows aplikacija i to kroz upotrebu web browsera i vizualnih alata, dostupnih kroz Windows App Studio.