srijeda, 20. maj 2020.

Završen prvi dan treninga „Rodna ravnopravnost i javne finansije“


Centar za promociju civilnog društva nastavlja pružati podršku i raditi na promociji rodne ravnopravnosti u svim sferama društva, pa je tako 20. maja održan prvi dan online treninga koji se tiče rodne ravnopravnosti i javnih finansija i okuplja preko 40 ljudi iz sedam zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Moldavije i Srbije, a sve u sklopu Regionalne mreže Gender Budget Watchdog Network.

Prva sesija, koju je vodila Mirela Arqimandriti, rodna analitičarka iz Albanije, obuhvatila je opći uvod u rodnu ravnopravnost i koncepte iste. Tako je, u interaktivnom treningu, vođen razgovor o razlikama između spola i roda, rodnoj ravnopravnosti, diskriminaciji, rodnim ulogama, rodnoj integraciji, te načinima borbe protiv diskriminacije u ovom kontekstu. Također, obrađena je i tema rodnih analiza koje mogu biti korisne u različitim sektorima, te su nakon toga učesnice i učesnici dobili zadatak da se podijele u grupe i do naredne sedmice naprave rodnu analizu određenog sektora u njihovoj državi.

Druga je sesija naslovljena „Uvod u rodno odgovorno budžetiranje“, a održala ju je Marija Risteska, makedonska stručnjakinja za rodno budžetiranje. U ovu sesiju Marija Risteska je uključila pregled osnovnih informacija o rodno odgovornom budžetiranju, prednosti ovakvog tipa reguliranja finansija, međunarodne prakse i iskustva rodno odgovornog budžetiranja, te kratki kviz znanja stečenog u toku današnjeg dijela treninga. Također, zadatak koji su učesnice i učesnici dobili u ovoj sesiji jeste pisanje dokumenta maksimalne duljine jedne stranice na temu prakse rodno odgovornog budžetiranja ili integriranja rodno odgovornog budžetiranja u budžetski proces u svojim državama.

Nakon uspješno održanog prvog dana treninga, sumirali su se utisci, a trenerice, učesnice i učesnici iskazali su svoje zadovoljstvo, kako organizacijom događaja, tako i sadržajem i znanjem koje je preneseno.

Idući su termini ovog online treninga 22. i 26. maj.