D.I.K.T.

Djevojke u informaciono-komunikacionim tehnologijama (DIKT) predstavlja jedinstven program CPCD-a namijenjen djevojčicama i djevojkama s ciljem afirmacije i promocije svih zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, te prednostima i rodnoj ravnopravnosti kada se radi o IKT sektoru.

Datum: Četvrti četvrtak u aprilu - 27.04.2017.

CPCD je već dvije godine zaredom obilježava Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (DIKT). Ova svjetska inicijativa je do sada uključila je do sada preko 300.000 djevojaka iz čitavog svijeta, a Bosna i Hercegovina, sa CPCD-om kao predstavnikom,  je učestvovala u 20.000 događaja usmjerenih ka uključivanju mladih djevojaka u informaciono-komunikacione tehnologije. Cilj ovog programa je da mladim djevojkama pruži priliku da saznaju što više o različitim prednostima i poslovima koje nudi IKT sektor u svijetu, kao i u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, tokom Sedmice DIKT-a, CPCD zajedno sa partnerskim organizacijama, obrazovnim institucijama, ekspertima i zainteresovanim akterima organizuje radionice i promotivne događaje širom BiH s ciljem da se među djevojkama promovišu zanimanja koja su danas najtraženija na tržištu rada.

DIKT (www.girlsinict.org) se obilježava širom svijeta od 2010. godine, s ciljem podsticanja djevojaka na profesionalnu orijentaciju ka informaciono-komunikacionim tehnologijama i razvijanju svijesti o prednostima uključivanja u IKT sektor.

Obilježavanje ovog Međunarodnog dana, CPCD vidi kao šansu ujedinjavanja snaga svih aktera, a u cilju podsticanja djevojaka da se opredjele za profesiju u IKT-u, podizanja svijesti među djevojkama o uspješnoj karijeri i prednostima koje nudi karijera u IKT-u i uključivanja djevojaka u IKT sektor, te izgradnje "mentorskih odnosa" sa ekspertkinjama već profiliranim i etabliranim u oblasti IKT-a.

Ovu inicijativu možete podržati na sljedećem linku: http://bit.ly/1l1XPeq