IT eksperti - Budući programeri


CPCD sprovodi projekt za jačanje kapaciteta za razvoj informatičke pismenosti i uvođenje inovativnih metoda nastave u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli, educiranjem nastavnika i profesora informatike.

Donator: Švicarska ambasada

Trajanje: 01.09.2016.-31.12.2016.

Glavni cilj:
Doprinos informatičkoj pismenosti i ohrabrivanje mladih ljudi u Bosni i Hercegovini da odaberu obrazovanje iz oblasti kompjuterskih nauka i pripreme se za karijeru u IT sektoru, vodećoj profesiji 21. stoljeća.

Procjenjuje se da će manjak IT stručnjaka na globalnoj razini premašiti broj od dva milijuna u godinama koje dolaze. Prema istraživanjima, u februaru 2014. godine postoji više od 400.000 slobodnih radnih mjesta u IT sektoru u Europskoj uniji. Prema istraživanjima Evropske komisije istražuje, do kraja 2015. godine bit će više od 500.000, a u 2020. Godini postojat će više od 900.000 slobodnih radnih mjesta u IT sektoru. Postoji ogromna potražnja za ekspertima iz oblasti informacionih tehnologija. Danas, niti jedna kompanija ili institucija ne može funkcionirati bez eksperata iz ove oblasti. S tim u vezi, potrebno je da obrazovni sistem Bosne i Hercegovine prati svjetske trendove i zahtjeve na tržištu rada.

Svjedoci smo paradoksa kada se radi o informatičkoj nastavi u školama. Iako se informatika uči u osnovnim i srednjim školama, učenici su, unatoč modernim i dobro opremljenim učionicama, često obvezni da uče samo teoriju iz svojih studentskih priručnika i knjiga.

Ovaj projekt pokušava se izboriti sa tim i probuditi interes učenika kada se radi o informatici i IT sektoru uopšteno. Iz tih razloga, Sat kodiranja omogućava studentima da kroz praktične primjere bolje razumiju tehnologiju koju svakodnevno koriste te ih također uvodi u svijet algoritamskog načina razmišljanja. Razvoj informatičke pismenosti bi trebalo da predstavlja jednu od prioritetnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, što samo po sebi ukazuje na potrebu intenzivnog prilagođavanja informatike u obrazovnom procesu, ali ne na tradicionalan način koji se najčešće koristi danas, već na inovativan način zanimljiv mladima.

Cilj projekta je da kroz 4 treninga za nastavnike i profesore u 4 grada predstavi inovativne metode za učenje informacionih tehnologija.  Na ovim treninzima prisustvovaće 100 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, Mostara, Tuzle i Banja Luke, a treninge će voditi ekspert koji će nastavnicima i profesorima predstaviti inofativnu metodologiju izučavanja kompjuterskih znanosti i IT-a. Nastavnici i profesori koji su učestvovali na  Satu kodiranja 2014 i 2015 će biti pozvani da predstave svoja iskustva i primjere rada sa učenicima tokom ovih aktivnosti. 

Rezultat projekta će biti povećan kvalitet izučavanja IT oblasti u najmanje 300 razreda u Bosni i Hercegovini.