mentoRING program

mentoRING promovira žensku solidarnost i predstavlja novu vrstu društvenog angažmana žena BiH. Program ima za cilj da poveže žene kojima treba podrška u razvoju karijere sa uspješnim ženama iz svih sfera bh. društva.

Donator: Američka ambasada u BiH i kompanije

Trajanje: Od 2012. godine

Glavni cilj: Osnaživanje žena kroz širenje solidarnosti, razmjenu vještina i pružanje podrške.

MentoRING se temelji na dobrovoljnom radu mentorica i CPCD, te iz godine u godinu bilježi sve veći uspjeh. Značaj mentoRING programa je prepoznat od strane mnogih uspješnih žena iz gotovo svih sektora društva te se broj oblasti iz kojih mentorice nude svoju ekspertizu povećava, čineći mentoring zajednicu šarolikom i otvorenom za sve žene koje su voljne da svoje znanje podijele i prenesu na druge. Od svog nastanka pa do danas program je uspio povezati  preko 1600 žena iz preko 20 gradova širom BiH, ali i iz dijaspore, koje su kroz zajednički rad i saradnju razmjenjivale stečena znanja i ideje, ukazivale na važnost cjeloživotnog učenja, pružale jedna drugoj podršku u razvoju karijere i planirale aktivnosti za lični i profesionalni razvoj.

Mentoring program počinje u januaru  svake godine i sastoji se iz slijedećih faza: formiranje mentorskih parova prema zajedničkim interesovanjima uz period od tri mjeseca namijenjen sastancima i druženju koje se nerijetko nastavlja i rezultira prijateljskim i poslovnim vezama. Nakon svakog mentoring ciklusa organizuje se zajedničko druženje mentorica, korisnica i prijatelja programa što predstavlja odličnu priliku za žene da se umreže i razmjene međusobna iskustva. Mentoring radionice predstavljaju priliku da mentorice svoje znanje i vještine prenose na druge žene u lokalnim zajednicama potpuno besplatno za sve učesnice. „Mentoring kafa“ se organizuje povremeno, u obliku specijalnih okupljanja žena koja ostavljaju postora za diskusije o aktuelnim društvenim temama, često i sa stranim gostima.

Značaj ovog programa prepoznali su i muškarci koji su ponudili svoje profesionalno iskustvo i podršku u razvoju karijere učesnicama ovog programa. Uspjeh ovog programa ne bi bio moguć bez velikodušne podrške partnera projekta: Ured za odnose s javnošću Američke Ambasade u Sarajevo, kompanija JP Elektroprivreda HZ, Beemed, Didaco, Bagno, Faveda, Radio Otvorena Mreža, Avon, Coca-Cola, DM Drogerie Markt, Fabrika duhana Sarajevo, Torte i to, Didakta, TV 1, Alma Ras, Everet, Makrovita.