5. decembar 2016

Poziv za medije: Ministar Elvir Kazazovic učestvuje na Satu kodiranja u SMART Resursnom centru

Sat kodiranja se realizuje u toku Sedmice informatičke edukacije koja se ove godine obilježava u periodu od 05. do 11. decembra 2016. godine.

Centar za promociju civilnog društva (CPCD), kao internacionalni partner i zvanični predstavnik Sata kodiranja u Bosni i Hercegovini, od 2014. godine sprovodi ovaj događaj  u Bosni i Hercegovini, te je u isti uključio preko 40.000 učenika iz više od 300 škola i nevladinih organizacija širom Bosne i Hercegovine, koji su naučili osnove kodiranja, i ušli u svijet programiranja.

Sat kodiranja u BiH podržala su nadležna ministarstva obrazovanja, prosvjetno-pedagoški zavodi, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanja, te mnogobrojne društveno-odgovorne kompanije, ambasade i donatori kao što su: dm drogerie, Microsoft, Švicarska ambasada, Ministry of programming d.o.o., R&S d.o.o., Podravka, Klas, Kraš, EDUKO, Academy 387, HUB, Mistral Solution, Purple Key, Klika, Didakta d.o.o, EuroplakatBH d.o.o.

Tokom cijele sedmice će osnovne i srednje škole širom BiH, ali i brojne nevladine organizacije i biznisi, realizovati satove kodiranja. Sat kodiranja sa učenicima osnovnih i srednjih škola će se realizovat svakodnevno i u SMART Resursnom centru  u terminima u 11 i u 15 časova.

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na specijalni Sat kodiranja na kojem će učenici osnovne škole „Fatima Gunić“ kodirati sa ministrom obrazovanja Kazazović Elvirom.

Sat kodiranja sa ministrom Kazazović Elvirom održat će se 06.12.2016. u 15:00h u SMART Resursnom centru (ulica Gradačačka bb, Sarajevo, kod Malezijskog mosta na Čengić Vili). Na ovom događaju imaćete priliku snimiti učenike kako kodiranju sa Ministrom, te uzeti izjave.

Molimo Vas da potvrdite Vaš dolazak na e-mail majda.tolic@cpcd.ba ili putem telefona +387 61 262 796, kontakt osoba Majda Tolić.

Sat kodiranja ili Hour of Code (HoC) najveći je edukativni događaj u historiji. Pokrenut je prije nekoliko godina od strane američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potaknuli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju. Učenici kroz jednosatne tutorijale uče osnove kodiranja, a cilj je približiti djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje općenito, te ih na taj način usmjeriti na zanimanja u IT-ju koja su danas deficitarna na globalnom tržištu rada. Od svog nastanka do danas Sat kodiranja postao je prepoznatljiv projekat širom svijeta, jer je napravio više nego svi ostali edukativni projekti zajedno! Do sada je u ovom pokretu učestvovalo više od 100 miliona učenika iz preko 180 zemalja.

Više informacija o Satu kodiranja u BiH možete pronaći OVDJE. O Satu kodiranja na svjetskom nivou, više saznajte na https://www.Code.org.