Pisanje projektnih prijedloga: od ideje do realizacije

Imate ideju? Čuli ste za evropske fondove? Lokalna zajednica je objavila javni poziv za finansiranje projektnih prijedloga, Vaš poslovni partner želi vidjeti viziju razvoja vašeg biznisa u formi projekta ili želite unaprijediti rad svog udruženja- naučite pisati projekte i odgovorite pozitivno na sve zahtjeve!

Datum: 04. 12. 2017

Vrijeme: 09:00

Cijena: 351 KM

DATUM: 04 - 06. decembar 2017.

VRIJEME: od 09:00 do 17:00

TRENERI: Aida Daguda, Lejla Mijović i Slaviša Prorok

Pošaljite prijavu

Moderno i na rezultatima zasnovano poslovanje je utemeljeno na projektnom djelovanju koje se ranije najčešće povezivalo sa nevladinim sektorom i evropskim infrastrukturnim investicijama, a danas je projekat kao alat planiranja, evaluacije i širenja poslovanja prisutan u svim granama privrede.

Trening je namijenjen privrednicima, menadžerima malih i srednjih biznisa, uposlenicima i uposlenicama u javnoj službi, nevladinim organizacijama, direktorima škola i svima onima koji teže razvoju svog poslovaja.

Edukacija je dizajnirana tako da učesnici i učesnice po završetku:

• Steknu praktično znanje o definisanju različitih elemenata projektnog ciklusa;
  • Steknu znanja i vještine potrebne za kvalitetno vođenje i sprovedbu procesa planiranja i izrade projektnog prijedloga;
  • Razumiju metodologiju i svrhu alata za identifikaciju problema, analizu situacije i definisanje ciljeva i podciljeva projekta;
  • Znaju definisati ciljne grupe, korisnike/ce projekta, zainteresirane strane i druge važne aktere za realizaciju projektnih aktivnosti;
  • Znaju razviti konkretnu ideju koristeći matricu logičkog okvira projekta;
  • Koriste logiku intervencije za dosezanje identifikovanih ciljeva;
  • Adekvatno razrade i planiraju aktivnosti, vremenski okvir implementacije projekta i evaluacije rezultata postavljajući i prateći indikatore;
  • Imaju znanja i vještine da razviju budžet projekta uvažavajući najčešće preporuke donatora, lokalni pravni okvir i potrebe organizacije/institucije;

Dizajn edukacije zasniva se na četiri osnovna principa iskustvenog učenja odraslih: participacija, refleksija, generalizacija i aplikacija, uz primjenu interaktivnih edukacijskih metoda i tehnika: diskusija, pitanja i odgovori, rad u grupi, brainstorming (razmjena ideja), prezentacija i individualni rad učesnika.

Ovakav dizajn edukacije omogućit će učesnicima aktivno učešće u svim segmentima edukacije uz primjenu prezentiranih znanja na praktičnim primjerima. Svaki učesnik će imati priliku da demistificira dosadašnje iskustvene nedoumice te da kvalitetno primjeni alate, trening materijale i komunikaciju sa trenerima u prevazilaženju izazova implementacije  projekta.

Osim interakcije, praktičnih vježbi i rada u grupa, učesnicima će svaki segment treninga biti predstavljen i teorijeski uz korištenje prezentacije i drugih materijala dostupnih svim učesnicima.

Trening je organizovan uz saradnju sa Privrednom komorom Republike Srpske i prilagođen je specifičnim potrebama uposlenicima nevladinih organizacija, privatnih kompanija, javnih institucija i menadžera svih grana privrede.

PROGRAM EDUKACIJE

Prvi dan – 22.11.2017. godine

Uvod u upravljanje EU projektima; uvod u matricu logičkog okvira; metode i tehnike analize stanja, problema, učešća; kreiranje ciljeva, određivanje strategija.

Drugi dan – 23.11.2017. godine

Od stabla problema do logike in tervencije; definisanje ciljeva, rezultata i aktivnosti; analiza pretpostavki i rizika, kreiranje matrice logičkog okvira na individualnim primjerima (projektima) učesnika i učesnica; izrada plana aktivnosti i budžeta.

Treći dan – 24.11.2017. godine

Finalizacija koncepta projekta; metode evaluacije projektnog prijedloga; savjeti i trikovi za pisanje pune aplikacije projektnog prijedloga.

DODATNE INFORMACIJE

Broj mjesta je ograničen. Poziv za trening je otvoren do popunjavanja kapaciteta.

Prijaviti se možete putem online forme ili slanjem prijave na mail dajana.cvjetkovic@cpcd.ba

Rok za prijave je 20.11.2017. godine do 15:00h.