8. oktobar 2018

EKO RADIONICE: Na mladima cvijet ostaje

Neformalna skupina mladih Ekoomladina iz Mostara organizuje seriju radionica pod nazivom "Na mladima cvijet ostaje". Ove tematske radionice čiji su ciljevi upoznavanje učesnica i učesnika s osnovama permakulture, reciklaže i podizanje nivoa ekološke svijesti bit će održane vikendima 22. i 29. septembra/rujna, te 13. i 20. oktobra/listopada na posjedu Udruženja "Zemljani" u mjestu Potoci kraj Mostara. Radionice su namijenjene djeci do 7-14 godina starosti, a sastojat će se od teoretskog i praktičnog dijela obuke.

Teme radionica su "Dobri susjedi" i "Zeleni zid". Na radionicama "Dobri susjedi" djeca će se upoznati sa srodnim biljkama, odnosno biljkama koje dobro sarađuju zasađene jedne kraj drugih. Pored pripreme tla za sadnju, djeca će dobiti uvid i u sam proces sadnje, pa će biljke zasaditi u sezonskoj bašti. U radionici "Zeleni zid" pažnja će biti posvećena reciklaži i kreativnim rješenjima. Polaznici radionice će uz pomoć instruktora izgraditi vertikalnu baštu od recikliranih plastičnih flaša u kojoj će zasaditi začinske biljke.

Radionice ‘’Na mladima svijet ostaje’’ financirane su kroz grant sredstva fonda Lokalne inicijative mladih, EU projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana, koji na području Mostara implementira Agencija lokalne demokratije Mostar.

Učešće na radionicama je besplatno, a broj mjesta ograničen, pa organizator moli zainteresirane roditelje da svoju djecu prijave na broj telefona +387 61 800 540 ili putem e-mail adrese: udruzenje.zemljani@gmail.com