četvrtak, 13. septembar 2018.

Poziv za volontiranje: Stariji brat, starija sestra


Stariji brat, starija sestra je mentorski projekat kroz koji se spajaju volonter/ka (stariji brat/sestra) i dijete (mlađa sestra/brat) s ciljem razvijanja kvalitetnog, brižnog i podržavajućeg odnosa.

Taj se cilj ostvaruje putem dva oblika: rad volontera/ke s djetetom i rad stručnjaka/inje s volonterom/kom. Volonteri/ke se osnažuju za mentorski rad s djecom i kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, te imaju mogućnost jačanja socijalnih vještina.

U najstarijem mentorskom projektu Udruženja NARKO-NE-a Stariji brat, starija sestra djeca se individualno druže sa studentima/icama  volonterima/kama koji im postaju modeli za usvajanje socijalno prihvatljivih ponašanja i podrška u razvoju životnih vještina. Djeca najradije odlaze u kino, šetnje, na kolače, kuglanje, plivanje, klizanje, a posebno zadovoljstvo su im zajednički izleti i kreativne radionice na kojima se ostvaruju prijateljstva s drugom mlađom braćom i sestrama. 

Djeci uključenoj u projekat zbog određenih porodičnih prilika i nedostatka podrške porodice, volonteri/ke se obučavaju kako djetetu biti stariji brat ili starija sestra tj. odrasla osoba na koju se može osloniti i koja će mu biti uzor za odrastanje. Jedan takav prijateljski odnos doprinosi tome da se posljedice negativnih faktora razvoja ublaže, te spriječi socijalna izolacija kao i njome često uvjetovane poteškoće u školi. Omogućava im se podrška koju ne dobijaju u porodici, pomaže im se da sklapaju bolje socijalne kontakte s okolinom kako bi se smanjila mogućnost devijacija u svim sferama njihovog života, a time i njihova socijalna isključenost.

Volontere/ke u njihovom radu s djecom prate i podržavaju stručni saradnici/ice, socijalni radnici/ice, pedagozi/ice i psiholozi/gice, zaposleni u JU Kantonalnom centru za socijalni rad Sarajevo i KJU Domu za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE od 2004. godine realizira projekat Stariji brat, starija sestra u saradnji s JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo a od 2010. godine s  KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

Trajanje projektnog ciklusa: Septembar − juni

Mogućnost apliciranja u periodu: Tokom cijele godine  

Ko može aplicirati: Mladi uzrasta od 20 do 30 godina

Link za prijavu i dodatne informacije možete pronaći na linku: www.prevencija.ba

 

Preuzeto sa: www.prevencija.ba