utorak, 11. juni 2019.

REIC - Edukacija o građanskoj energiji

Stručnu edukaciju provodi Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) u saradnji sa njemačkom Fondacijom Heinrich Böll, u okviru projekta:
„MEMO Moja Energija – Moja Općina“.

Bosna i Hercegovina se suočava sa značajnim izazovima u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i energetske tranzicije. Projekti obnovljivih izvora energije u vlasništvu građana, u okviru koncepta građanske energije (engl. citizen energy), bitan su element energetske tranzicije jer:
➢ pomažu razvoju lokalne ekonomije,
➢ stvaraju nova radna mjesta,
➢ promovišu obnovljive izvore energije,
➢ doprinose energetskoj neovisnosti,
➢ koriste lokalne resurse,
➢ doprinose sigurnosti snabdijevanja energijom, i
➢ poboljšavaju kvalitet okoline.

Koncept građanske energije je već zaživio u zemljama EU i ima tendenciju rasta u budućnosti. Prema procjenama do 2050. svaki drugi građanin EU će proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe, što iz temelja mijenja današnji model biznisa u sektoru energije. REIC je u oktobru 2018. godine pokrenuo prvu građansku inicijativu za solarnu energiju u Bosni i Hercegovini putem koje smo prikupili cca. 50.000 KM koje će biti investirane u izgradnju solarnih kolektora u Zavodu za zbrinajvanje metalno invalidnih lica – DRIN u Fojnici. Na taj način će se značajno unaprijediti kvalitet usluga Zavoda, smanjiti troškovi za energiju i zagađivanje okoline. Naš cilj je da ovakvih projekata bude što više u budućnosti.

MEMO je projekat kojim se promoviše koncept građanske energije. Fokusiran je na donosioce odluka na različitim nivoima vlasti (državni, entitetski, kantonalni, općinski) sa posebnim osvrtom na nadolazeće EU energetske i klimatske politike za period poslije 2020. godine. Kroz projekat se nastoji informisati širu javnost o mogućnostima osnivanja i finansiranja inicijativa za građansku energiju kroz različite projekte i modele, npr. grupnim finansiranjem (engl. crowdfunding) ili drugim alatima.

Za predstavnike lokalnih zajednica fokus edukacije, pored EU energetske i klimatske politike, biće strateško planiranje u ovom kontekstu. Ovo je projekat koji predstavlja program podrške budućim inicijatorima građanske energije u cilju kreiranja održive i stabilne lokalne zajednice.

Čast nam je da Vas pozovemo i računamo na Vaše učešće na edukaciji „Građanska energija“ koja će se održati u Sarajevu, u utorak 25.06.2019. godine, u hotelu Hills***** sa početkom u 09:30. Edukacija će se realizovati po metodi brainstorminga gdje će se nastojati identificirati i/ili unaprijediti inicijative za građansku energiju. U narednoj fazi projekta će se za odabrane građanske
inicijative raditi tzv. coaching, što podrazumijeva stvaranje ključnih preduslova da se pokrene građanska inicijativa.

Učešće na edukaciji je besplatno. Organizator snosi troškove puta za učesnike koji su u jednom smjeru udaljeni više od 50 km od Sarajeva. Također, za učesnike koji su udaljeni više od 100 km, organizator snosi troškove jednog noćenja sa doručkom u hotelu Hollywood**** (po zahtjevu). Na dan edukacije organizovani su besplatan ručak i osvježenje za sve učesnike edukacije. Edukaciji mogu prisustvovati najviše 2 osobe iz iste organizacije.

Broj učesnika je ograničen (25) stoga Vas molimo da svoju prijavnicu pošaljete najkasnije do petka, 21.06.2019. godine na sljedeću e-mail adresu: info@reic.org.ba ili na faks 033/613 193.

Prijavnicu možete preuzeti na FB stranici "Regional Education and Information Centre - REIC".