13. septembar 2017

Stipendija za srednjoškolce iz cijele BiH

American Councils for International Education” sprovodi programe razmjene učenika financirane od strane američke Vlade, i u septembru počinje testiranje za YES program. YES program nudi punu stipendiju srednjoškolcima kako bi proveli godinu dana u SAD.

Testiranje, kao i sam program su BESPLATNI, i u pitanju nije nikakav komercijalni program. Učenici koji budu odabrani da učestvuju primaju mjesečnu stipendiju i imaju plaćene sve troškove, uključujući naravno i zdravstveno osiguranje, američku vizu i povratnu avionsku kartu. Učenici žive sa američkim domaćinskim porodicama i pohađaju američku srednju školu. Ministarstva obrazovanja u cijeloj zemlji, kao i američka ambasada, upoznati su sa ovim programom, kao i sa našim uredom, te podržavaju njegovo sprovođenje već osam godina za redom.

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) je program jednogodišnje besplatne razmjene za učenike iz cijele Bosne i Hercegovine koji su trenutno upisani u prvi ili drugi razred, a koji su rođeni između 1.1.2001. i 15.07.2003. godine.

Također, ne diskriminišemo na bilo koji način i ohrabrujemo učešće učenika sa invaliditetima. Učenici sa invaliditetima samo moraju biti upisani u srednju školu u jesen 2017. godine i biti rođeni između 15. februara 2000. godine i 15. jula, 2003. godine.

Bez obzira gdje žive, pozivamo učenike da dođu u najbliži grad na dan testiranja, te i Vas molimo da ove informacije podijelite na Vašim web stranicama i socijalnim medijima:

• Sarajevo: 16. septembar,  2017, 8:30-11:00 AM, Druga gimnazija Sarajevo
  • Mostar:    19. septembar   2017, 8:30-11:00 AM, Američki kutak Mostar
  • Tuzla:       21. septembar,  2017, 8:30-11:00 AM, Univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla
  • Banja Luka: 22. septembar,  2017, 8:30-11:00 AM, Gimnazija Banja Luka

Već 100 učenika iz cijele BiH je bilo na programu do sada, i imali su jako prijatna iskustva.

U prilogu se nalaze poster i brošura sa više informacija o YES programu: YES Poster Bosnia-ENG 2017 18-19 YES Brochure Bosnian – print FINAL