utorak, 18. juni 2019.

Diskusija: "Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH"

U organizaciji Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu i ERMA magistarskog programa iz demokratije i ljudskih prava, u četvrtak, 20. juna, s početkom u 18 sati, u CIS-u će se održati diskusija „Pravo na okupljanje LGBTI osoba u BiH“. Bit će ovo prilika za razgovor o predstojećoj prvoj Bh. povorci ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu, kroz prizmu prava na okupljanje LGBTI osoba, kao osnovnog ljudskog prava svih građana i građanki BiH.

BiH je jedina zemlja u regionu, pored Sjeverne Makedonije (u kojoj je također najavljena povorka ponosa za 29. juni), u kojoj dosad nije održana povorka ponosa. Na diskusiji će biti govora o tome kako zakoni pokrivaju pravo na okupljanje LGBT osoba; o sigurnosti i obavezama državnih organa odgovornih za zaštitu učesnika/ca svih okupljanja, pa tako i povorke ponosa; kao i o tome šta je potrebno učiniti kako bi povorka ponosa prošla bez incidenata, i koji su zajednički napori koje društvo može uložiti u kreiranje atmosfere bez govora mržnje. U panel diskusiji će učestvovati Lejla Huremović (Sarajevski otvoreni centar) i Ena Bavčić (Civil Rights Defenders), članice Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, te prof. dr. Asim Mujkić, ko-direktor ERMA programa i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Diskusiju će moderirati Masha Durkalić, novinarka, istraživačica i aktivistkinja.

Na događaju će biti predstavljen i prijedlog javnih politika „Osvajanje prava na okupljanje LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini: Ususret prvoj paradi ponosa“, čija je autorica Masha Durkalić. Prijedlog je urađen u sklopu projekta GC Policy Observatory koji provodi organizacija Global Campus for Human Rights, globalna mreža univerziteta koja okuplja sedam magistarskih programa o ljudskim pravima u svijetu, a čiji je član i ERMA magistarski program Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Bologni. Na događaju će se obratiti i Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH kao i NJ. E. Nicola Minassi, Ambasador Italije u BiH.
Dobrodošli/e!

Napomena: Jezik događaja će biti bosanski, osim uvodnih obraćanja, koja će biti na engleskom jeziku, uz obezbijeđen konsekutivni prevod.

Satnica:
Izjave za medije: 17:45
Obraćanje dobrodošlice (18:00-18:05)
- Melika Husić-Mehmedović, direktorica Centra za interdisciplinarne studije, UNSA
Uvodna obraćanja (18:05 – 18:20)
- Khaldoun Sinno, Zamjenik šefa Delegacije Evropske Unije u BiH
- NJ.E. Nicola Minassi, Ambasador Republike Italije u BiH
- Alina Trkulja, akademska koordinatorica, ERMA program, UNSA
Kratka prezentacija prijedloga javnih politika o pravu na okupljanje LGBTI osoba (18:20 – 18:30)
- Masha Durkalić, autorica prijedloga
Panel diskusija i Q&A (18:30 – 20:00)
Moderacija: Masha Durkalić